ua en ru

НБУ вирішив ліквідувати "Кредитпромбанк" Лагуна

НБУ вирішив ліквідувати "Кредитпромбанк" Лагуна Фото: Кредитпромбанк

Правління Нацбанку відкликало банківську ліцензію ПАТ "Кредитпромбанк"

Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "Кредитпромбанк", 2 червня 2015 р. прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації цього банку. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

У зв'язку з допущенням ПАТ "Кредитпромбанк" зменшення на п'ять і більше відсотків значення нормативу короткострокової ліквідності (Н6) нижче мінімального значення двічі протягом січня 2015 року, порушення банківського законодавства та нормативно-правових актів Національного банку України, наявності загрози інтересам вкладників та інших кредиторів, цей банк був віднесений до категорії проблемних і призначений куратор - службовець Національного банку.

"Після віднесення ПАТ "Кредитпромбанк" до категорії проблемних відбулося значне погіршення показників його діяльності. Крім того, банком не був наданий у встановлений строк допрацьований план фінансового оздоровлення з урахуванням істотного погіршення фінансового стану", - йдеться в повідомленні.

Також сказано, що власником істотної участі не було вжито заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку.

2 березня правління НБУ прийняло рішення про віднесення ПАТ "Кредитпромбанк" до категорії неплатоспроможних (постанова №151).

На виконання вимог статті 34 розділу VII Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на наступний робочий день після прийняття НБУ рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних була введена тимчасова адміністрація до 2 червня 2015 р.

Розглянувши відповідну пропозицію ФГВФО, правління Національного банку ухвалило постанову від 2 червня 2015 р. №353 про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії ПАТ "Кредитпромбанк".

Зазначимо, що станом на 3 червня 2015 р. в Україні функціонує 130 банків (без врахування банків, де введена тимчасова адміністрація), з них 40 - з іноземним капіталом.

В рамках процесу очищення банківської системи протягом 2014-2015 рр. правління Національного банку України прийняло 49 рішень про віднесення банків до категорії неплатоспроможних, з них у 2015 році - 16. У 2014-2015 рр. було відкликано банківську ліцензію та ліквідовано 39 банків (у тому числі анульовані банківські ліцензії двох банків, розташованих на території АР Крим та міста Севастополя), з них у 2015 р. 20.

Всього на сьогодні в категорії неплатоспроможних перебуває 12 банків, у стадії ліквідації - 44 банки.

Нагадаємо, український бізнесмен, співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун оголосив про завершення угоди з купівлі "Кредитпромбанку" в березні 2013 р.