ua en ru

Микола Лагун оголосив про завершення угоди з купівлі "Кредитпромбанку"

Співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун оголосив про завершення угоди з купівлі "Кредитпромбанку", повідомляє "Комерсант-Україна".

"1 березня операція була завершена. Тепер будемо приєднувати "Кредитпромбанк" до "Дельта Банку", злиття вже почалося. Планується, що воно закінчиться до 1 липня", - заявив Лагун. Цю угоду він анонсував ще в грудні, коли заявив: "Договір про покупку 100% акцій "Кредитпромбанку" підписаний з усіма акціонерами. Ми вже поміняли менеджмент". Тоді Лагун стверджував, що заплатив за банк 1 дол. і зобов'язався повернути іноземним акціонерам частину виданих ними кредитів. Вчора він не назвав суму угоди. За інформацією джерела видання, вона охоплює 100% акцій.

Колишні власники "Кредитпромбанку" ще в 2010 році домовилися про реструктуризацію боргу перед іноземними кредиторами на суму 400 млн дол. Тоді частина заборгованості в 100 млн дол. була обміняна на акції банку. 28 кредиторів увійшли в капітал банку через кіпрську компанію Kalouma Holdings Ltd, яка на 22 грудня 2011 року володіла 47,78% акцій банку. При цьому 20,72% капіталу кіпрської компанії належало американській Cargill, 25,19% - Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), а 54,09% - ще 26 іноземним банкам. Інші акції "Кредитпромбанку" належали ірландській Homertron Trading Ltd (23,5%) і кіпрській Fintest Holdings Ltd (28,72%), підконтрольним Віктору Нусенкісу і Константіносу Папунідісу. Співвласником банку вважався також колишній генпрокурор Геннадій Васильєв, проте офіційні джерела цю інформацію не підтвердили. Слід також нагадати, що у Віктора Нусенкіса конфлікт з Геннадієм Васильєвим через промислові активи в Україні і Росії.

В ЄБРР підтвердили продаж "Кредитпромбанку", проте сума та умови угоди не розголошуються. "Прибутковою цю угоду назвати складно. Проблеми в банку почалися давно, тому ми вже зарезервували всі збитки. Чистий фінансовий збиток акціонерів був не дуже великим, - розповіло джерело, близьке до операції. - Добре, що "Кредитпромбанк" все-таки хтось купив. Тому що інакше було б погано - серед клієнтів банку багато пенсіонерів і представників інших соціально незахищених верств населення". На початок року депозитний портфель юросіб становив 1,25 млрд грн, а фізичних - 4,7 млрд грн.

Минулий рік "Кредитпромбанк" закінчив зі збитками 48,9 млн грн, роком раніше втратив 683,8 млн грн (4-е місце в системі). Згідно фінансової звітності за IV квартал 2012 року портфель позик підприємствам склав 8,7 млрд грн, населенню - 1,6 млрд грн. Частка кредитів інсайдерам склала 0,26% при допустимих 30%. Був порушений норматив кредитного ризику на одного контрагента - 26,28% при ліміті 25%. "Чутки про проблеми в "Кредитпромбанку" перебільшені. Можливо, це зумовлено специфікою угоди. Ми аналізували його звітність: у нього були невеликі порушення нормативів по ризиковості кредитів, але банк був докапіталізований і вів нормальну діяльність", - говорить одне з джерел видання.

Для Миколи Лагуна це не перший досвід купівлі банківських активів. В 2010 році він отримав права на 3,1 млрд грн активів ліквідовуваного "Укрпромбанку" разом із зобов'язанням повернути Нацбанку рефінансування на 2,7 млрд грн і відсотки по ньому на 400 млн грн. Після цього в 2012 році "Дельта Банк" докупив частину роздрібного портфеля "Сведбанку", завдяки чому зміцнив позиції і піднявся з 18-го на 8-е місце за активами. Поглинання "Кредитпромбанку" дозволить "Дельта Банку" наростити активи, можливо, на 12,2 млрд грн і піднятися ще на три позиції. Його активи можуть досягти 42 млрд грн, а можуть виявитися менше, якщо буде потрібно дорезервирование.

Експерти говорять, що нездатність колишніх власників "Кредитпромбанку" поліпшити ситуацію викликана внутрішнім конфліктом. "Серед акціонерів банку були українська та іноземна боку. Дві людини з української сторони не змогли домовитися, як їм вести бізнес. Тому банк був проданий. Про дійсні умови угоди ми дізнаємося пізніше", - сказало одне з джерел видання. Зміна акціонерів банку запобіжить погіршенню якості активів. "Як тільки у банку починаються проблеми, всі перестають повертати борги. Тому банк не може працювати з кредиторами. Йому не вистачає ні ресурсів, ні часу", - пояснює радник ліквідатора "Укрпромбанку" Ігор Власюк.

Читайте також: НБУ дозволив Лагуну купити 100 % акцій "Кредитпромбанку"