ua en ru

НБУ розширює групу валют, які широко використовуються для платежів і інвестицій в Україну

НБУ розширює групу валют, які широко використовуються для платежів і інвестицій в Україну Фото: Національний банк України

В групу додадуться крім іншого валюти країн ЄС, що не входять в зону євро

Національний банк України (НБУ) вніс зміни до класифікатора іноземних валют та банківських металів. Відповідну постанову №269 прийнято регулятором 19 квітня 2016 року, повідомляє прес-служба Нацбанку.

У повідомленні говориться, що раніше класифікатор передбачав розподіл іноземних валют на 3 групи. В першу входили вільно конвертовані валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та продаються на головних валютних ринках світу і дозволяються для здійснення інвестицій в Україну, а також банківські метали. У другу - вільно конвертовані валюти, які широко не використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та не продаються на головних валютних ринках світу. Третя група складалася з неконвертованих валют.


В оновленому класифікаторі також залишилося 3 групи, при цьому список валют першої групи доповнився новими видами. Так, крім 11 валют та СПЗ (спеціальні права запозичення), а також 4 банківських металів, в цю групу тепер включені всі валюти країн-членів ЄС, які не входять в зону євро. Зокрема, болгарський лев, польський злотий, румунський лей, хорватську куну, чеську крону, угорський форинт. До цієї групі також віднесені юань, який увійде в перелік резервних валют Міжнародного валютного фонду (МВФ) з 01 жовтня 2016 року.

До першої групи також віднесені валюти, що активно торгуються на світових торговельних майданчиках, але раніше відносились до інших груп. В тому числі, мексиканське песо, новозеландський долар, новий ізраїльський шекель, сінгапурський долар.

В результаті, до 1 групи буде входити 24 іноземні валюти, СДР та чотири банківських метали.

НБУ зазначає, що розширення першої групи валют збільшить можливості по обміну валют на готівковому ринку і торгівлі іноземними валютами на міжбанківському ринку.

На оновлений перелік валют першої групи будуть поширюватися вимоги щодо обов'язкового продажу валютних надходжень, що не зробить істотного впливу на бізнес-операції, так як з початку 2016 року 93% всіх валютних надходжень у країну проводяться в доларах і євро.

Зміни вступають в силу з 4 травня 2016 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ чекає місію МВФ в найближчі дні.