ua en ru

НБУ не дозволив присвоїти заставне майно "VABбанку" на суму близько 25 млн гривень

НБУ не дозволив присвоїти заставне майно "VABбанку" на суму близько 25 млн гривень Фото: логотип "Vabбанку" (wikimedia.org Лобачев_Владимир)

Будинок в центрі Полтави намагалися привласнити треті особи

Національний банк України (НБУ) спільно з Міністерством юстиції зупинив шахрайську схему виведення заставного майна вартістю понад 24,8 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Мова йде про зупинку міністерством шахрайської схеми, яка призвела до незаконного заволодіння третіми особами будівлею в центрі Полтави, що належить ПАТ "VABбанк" на праві приватної власності.

У червні 2014 року банк передав будівлю в іпотеку Національному банку, про що до реєстру прав внесено відповідний запис.

Однак, 27 березня 2018 Національному банку стало відомо, що вказана будівля неправомірно виведено з-під обтяження і перереєстровано на приватну фірму.

При цьому, заява на проведення реєстраційних дій на зразок подано самим комерційним банком. Однак, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів (ФГВФО) повідомило, що ніяких заяв подано не було.

Варто зазначити, що припинення іпотеки та обтяжень забороною відчуження нерухомого майна з подальшим відчуженням без згоди Національного банку як іпотекодержателя, пряме порушення його прав і законних інтересів, передбачених частиною 3 статті 9 Закону України "Про іпотеку".

У зв'язку з цим Національний банк оскаржив в Міністерство юстиції України прийняте державними реєстраторами рішення про будівлі, зокрема вимагав відновити запису про іпотеку та обтяження майна ПАТ "VABбанк" іпотекою і забороною відчуження.

У п'ятницю, 04 травня, Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України розглянула подані скарги Національного банку і повністю задовольнила їх.

Нагадаємо, в результаті перевірки збанкрутілого ПАТ "Реал Банк" було встановлено виведення з нього близько 4,8 млрд гривень через компанії, що належать екс-депутату від Партії регіонів Сергію Курченко.