ua en ru

В НБУ підтримують врегулювання обігу криптовалют

В НБУ підтримують врегулювання обігу криптовалют Фото: НБУ

При цьому в Нацбанку відзначили, що правовий статус криптовалют не врегульовано в Євросоюзі

Національний банк України (НБУ) підтримує ініціативу законодавчого врегулювання статусу криптовалют в Україні. Про це повідомляє "Обозреватель", в розпорядженні якого опинився лист заступника глави НБУ Олега Чурія першому заступникові голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайлу Довбенку.

Зокрема, лист стосується проектів закону "Про обіг криптовалюти в Україні" (№7183) і "Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні" (№7183-1), які знаходяться на розгляді комітету.

"Положення обох законопроектів спрямовані на визначення правового статусу криптовалют, а також врегулювання правовідносин щодо їх обігу, використання та здійснення операцій з ними в Україні. НБУ згоден з ідеєю авторів законопроектів про необхідність законодавчого регулювання цих питань", - йдеться в листі.

У Нацбанку нагадали, що правовий статус криптовалют не врегульовано і в Євросоюзі, а досвід легалізації є тільки в Японії.

Чурій також підкреслив, що НБУ пропонує доповнити деякі формулювання в законопроекті №7183-1.

"На нашу думку, відкриття криптобіржами рахунків в криптовалюті іншим особам може здійснюватися виключно в цілях криптообмінних операцій, а не з метою здійснення господарської діяльності або для власних потреб", - зазначає Чурій.

Регулятор критично оцінив намір авторів іншого законопроекту – №7183 – наділити Нацбанк регуляторними повноваженнями на ринку криптовалют у разі, якщо за ними буде закріплено статус інструменту обміну. "Автори пропонують закріпити за НБУ повноваження щодо регулювання бартерних операцій, що не є властивою функцією центробанку", - зазначив Чурій.

Нагадаємо, в жовтні народний депутат Сергій Рибалка подав законопроект №7183-1 - "Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні", яким пропонується правове регулювання криптовалюти в Україні.

Зокрема, ключовий акцент зроблений саме на стимулюванні розвитку ринку, а не тільки на його регулюванні. Законопроектом пропонується наділити криптовалюти статусом фінансового активу, криптобіржі повинні будуть отримати статус фінустанов, ліцензії на свою діяльність та нести відповідальність за ведення діяльності з порушенням ліцензійних умов.

Крім того, стимулювання буде полягати у встановленні пільгових тарифів на електроенергію (пільгові промислові тарифи в індустріальних парках і більш пільгові, ніж існуючі нічні тарифи для майнерів з решти території України), а також пільгового і максимально спрощеного оподаткування. Зокрема, буде запропоновано встановити нульову ставку оподаткування покупки криптовалют і 2% збору в Пенсійний фонд при виході в гривню.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг готова взяти участь в подальшій доробці зареєстрованих у парламенті законопроектів №7183 і №7183-1, оскільки вважає необхідним надання правового статусу криптовалютам в Україні.