ua en ru

НБУ оцінив ризики від спекулянтів-нерезидентів на ринку ОВДП

НБУ оцінив ризики від спекулянтів-нерезидентів на ринку ОВДП

Короткостроковий борговий капітал поки що на ситуацію не впливає

Національний банк оприлюднив підсумки дискусії на засіданні Комітету з монетарної політики 30 січня 2019 року, на якому було ухвалено рішення рекомендувати правлінню НБУ зберігти облікову ставку на рівні 18% річних. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Як зазначили в прес-службі, на переконання учасників засідання, купівля нерезидентами цінних паперів у гривні наразі не несе ризиків для економіки.

Члени КМП відзначили, що як правило ризики, пов’язані з припливом короткострокового боргового капіталу, виникають через його надходження у приватний сектор з наступним перегрівом споживчого попиту. За припливу капіталу переважно у державні боргові інструменти ризики вразливості економіки мінімізуються.

"Крім того, притік відбувається саме у гривневі боргові інструменти, що перекладає валютні ризики на іноземних інвесторів. Крім того, обсяги інвестування нерезидентами в ОВДП є незначними відносно обсягів ОВДП в обігу та ще не перевищують показників минулого року. До того ж, за рахунок припливу капіталу Національний банк має можливість нарощувати міжнародні резерви, тобто створювати подушку безпеки на випадок можливого відпливу капіталу", - наголосили в НБУ.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, нерезиденти на аукціонах розміщення ОВДП у січні 2019 року купували держоблігації на 100-150 мільйонів доларів.

Як повідомляло РБК-Україна, аналітики вважають, що курс гривні до долара в лютому зміцнився, в тому числі, через приплив валюти нерезидентів, які скуповують українські держоблігації.