ua en ru

НБУ визначив список недоторканних аудиторів

Національний банк (НБУ) покарав аудиторів, які не передбачили проблеми збанкрутілих згодом банків. Однак він застосував санкції тільки до половини таких компаній, заборонивши їм працювати з банками і вимагаючи їх закриття, передає FinClub.

При цьому, як наголошується, регулятор без пояснення причин не застосував санкції до ще десятка аудиторів, у тому числі і великих міжнародних компаній з "великої четвірки", які позитивно оцінювали майбутні банки-банкрути.

Як повідомляв FinClub, після вивчення ситуації у більш ніж п'яти десятках банках-банкрутах, він позбавив права працювати з банками лише вісім аудиторських фірм. Їх викрили в тому, що вони давали позитивні висновки про установи, які в 2014-2015 роках збанкрутували. У чорний список увійшли "Донецькінаудит", "Українська аудиторська служба", "УкрВостокАудит", "Бліскор", "Консультант", "Оратанія", "Ставр" та "Фінком-аудит". НБУ пообіцяв звернутися в Аудиторську палату України з проханням закрити ці компанії.

Однак, за даними видання, це далеко не повний список аудиторів, які працювали з такими банками. FinClub вивчив звіти (які ще не прибрані з публічного доступу) збанкрутілих в 2014-2015 роках банків і з'ясував, що їх проводили аудит ще як мінімум дев'ять фірм. Одна з них - "Інсайдер" - підпала під специфічні санкції. Раніше FinClub повідомив, що НБУ рекомендував банкам не користуватися послугами компаній "Аваль", "Респект" і "Інсайдер", так як вони не укладали договори про перевірку річної фінансової звітності банків за 2014 рік. Тому НБУ не був упевнений у відповідності їх досвіду сучасним вимогам реальності.

Назви ще шести "непомічених" Нацбанком компаній - це "Аналітик-Партнери", "Аудит Фінанси", "БДО", "Інтер-Аудит", "Актив Аудит" та "Каупервуд". Ще дві компанії і зовсім входять в так звану велику четвірку - EY та Deloitte & Touche. Нацбанк поки не пояснив причину, з якої він не застосував санкції до іншим аудиторам: чому одних аудиторів він жорстко карає, а інших, у тому числі найбільших, - ні.

У своїх звітах названі вище аудитори в основному давали банкам "умовно позитивний" висновок або вказували, що їхня діяльність відповідає вимогам регулятора. Єдиний негативний висновок був зроблений в звіті банку "Надра" за 2014 рік - його дала АФ "Аудит-Фінанси". Як повідомлялося, постраждалі аудитори скаржилися на те, що НБУ вимагав від них або тільки позитивний, або негативний висновок. Інші висновки каралися.