ua en ru

НБУ оновив стратегію на валютному ринку: що зміниться

НБУ оновив стратегію на валютному ринку: що зміниться Фото: Національний банк (Віталій Носач, РБК-Україна)

Центробанк визначив п’ять основних принципів здійснення валютних інтервенцій

Національний банк України (НБУ) затвердив оновлену Стратегію валютних інтервенцій. Документ визначає політику присутності НБУ на міжбанківському валютному ринку в умовах режиму інфляційного таргетування та збереження гнучкого курсоутворення.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначається в повідомленні, в оновленій Стратегії визначено п’ять принципів здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку:

  • відповідність режиму інфляційного таргетування. Мета проведення валютних інтервенцій підпорядковується цілям НБУ, найпріоритетнішою з яких є досягнення і підтримка цінової стабільності;
  • відповідність режиму плаваючого курсоутворення. НБУ не має цілі як щодо певного значення, так і стосовно діапазону курсу. Також регулятор не протидіє фундаментальним тенденціям обмінного курсу та не посилює їх;
  • мінімальна достатність використання валютних інтервенцій. Масштаби та частота інтервенцій відповідають мінімальному, втім достатньому рівню для ефективного виконання зазначених вище завдань.
  • конструктивна невизначеність параметрів і тактики проведення валютних інтервенцій для учасників валютного ринку. НБУ визначає обсяги, частоту та момент здійснення валютних інтервенцій на підставі оцінки ринкової ситуації.

Незмінними також залишилися чотири ключові форми здійснення валютних інтервенцій -валютний аукціон, інтервенція за єдиним курсом, інтервенція за найкращим курсом та адресна інтервенція. Одночасно, в доповнення до традиційних умов проведення валютних інтервенцій ("тод", "том", "спот"). Таким чином, НБУ урахував можливість застосування деривативів.

Нагадаємо, голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що Національний банк України (НБУ) продовжить політику плаваючого курсу гривні до долара. Центробанк втручається в ситуацію на ринку в разі значного збільшення попиту або пропозиції.

Відзначимо, Рада Національного банку України (НБУ) 10 вересня ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу. Згідно з документом НБУ дотримуватиметься й надалі режиму плаваючого курсоутворення і не таргетуватиме досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.