ua en ru

У НБУ назвали головну причину збереження облікової ставки на рівні 18%

У НБУ назвали головну причину збереження облікової ставки на рівні 18% Фото: Національний банк (прес-служба НБУ)

У Нацбанку побоюються впливу виборів на інфляційні очікування

Національний банк оприлюднив підсумки дискусії на засіданні Комітету з монетарної політики 30 січня 2019 року, на якому було ухвалено рішення рекомендувати правлінню НБУ зберігти облікову ставку на рівні 18% річних. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Як зазначили в прес-службі, члени КМП вважають, що збереження ставки на поточному рівні відповідає необхідності контролю за інфляцією та її подальшого зниження до рівня середньострокової цілі 5% у 2020 році.

Аргументуючи свою позицію, члени КМП звертали увагу на низку ризиків, які можуть перешкодити зниженню інфляції. "Серед внутрішніх ризиків основним є невизначеність, пов’язана з виборчим процесом. Це може призвести до погіршення інфляційних очікувань та, відповідно, повинно враховуватись у діях Національного банку", - йдеться в повідомленні.

Члени КМП також звернули увагу, що актуальними залишаються зовнішні ризики - ризик погіршення умов торгівлі для вітчизняних товаровиробників-експортерів через суттєвіше охолодження світової економіки та падіння світових цін на сировинні товари українського експорту; геополітичні ризики; невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року внаслідок будівництва обхідних газопроводів у Європу.

Під час дискусії вісім членів КМП висловились за необхідність збереження облікової ставки незмінною. Лише один з членів комітету пропонував знизити облікову ставку на 0,5 в.п до 17,5%. На його думку, монетарна політика вже надала необхідний імпульс для сповільнення інфляції і наразі є надто жорсткою. Етап турбулентності, який вимагав такої жорсткості політики, вже пройдено.

Нагадаємо, Національний банк України 31 січня зберіг облікову ставку на рівні 18% річних. Як зазначається в обґрунтуванні рішення, збереження ставки на такому рівні спрямоване на зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році.

Як повідомляло РБК-Україна, споживчі ціни в Україні в січні 2019 року порівняно з груднем 2018 року зросли на 1,0%. За даними Державної служби статистики, у річному вимірі (до січня 2018 року) ціни в Україні зросли на 9,2%.