ua en ru

НБУ виключає емісію гривні в ДНР

Національний банк України виключає емісію гривні в самопроголошеній "Донецькій народній республіці".

Національний банк України виключає емісію гривні в самопроголошеній "Донецькій народній республіці". Про це йдеться в повідомленні НБУ на Facebook.

"Останнім часом в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на базі одного з поліграфічних підприємств міста Донецька представники так званої ДНР планують організувати виготовлення підроблених банкнот національної валюти України - гривні... Офіційно заявляємо, що згідно із законодавством України Національний банк України монопольно здійснює емісію національної валюти України та організує готівковий грошовий обіг", - йдеться в повідомленні.

В НБУ зазначили, що поширена інформація носить відверто провокаційний характер з метою дестабілізувати фінансову систему України і підірвати довіру населення України до національної валюти, нанести шкоду іміджу центрального банку держави.

Згідно з повідомленням Нацбанку, українська гривня має високий рівень захисту від підробок. "Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки як під час автоматизованої обробки готівки з використанням спеціального обладнання, так і при уважному візуальному контролі без застосування спеціальних детекторів", - заявляють в НБУ.

У разі сумнівів щодо справжності банкнот НБУ радить звертатися в будь-який банк для проведення безкоштовних досліджень відповідним територіальним управлінням Національного банку.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявляв, що в ДНР і ЛНР видають зарплату бойовикам фальшивими гривнями.