ua en ru

НБУ, ФГВФО, ДФІ і Рахункова палата блокують розслідування заволодіння Фірташем держкоштами, - журналіст

НБУ, ФГВФО, ДФІ і Рахункова палата блокують розслідування заволодіння Фірташем держкоштами, - журналіст Фото: Сергій Іванов

Керівництво Національного банку України (НБУ), Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), Державної фінансової інспекції (ДФІ) та Рахункової палати України блокує зусилля Національної поліції з розслідування обставин заволодіння Дмитром Фірташем державних коштів у розмірі понад 10 млрд грн, виділених на рефінансування банку "Надра". Про це йдеться в статті блогера і журналіста Сергія Іванова.

За даними блогера, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва звернулася в поліцію із заявою про заволодіння грошовими коштами, виділеними НБУ ПАТ "КБ "НАДРА" в якості рефінансування, однак НБУ відмовився надати в розпорядження слідства як оригінал, так і копію згаданого листа Фірташа.

"Крім того, НБУ відмовився давати будь-які аналітичні висновки по даній угоді. Крім цього, керівництво НБУ відмовилось звернутися до суду з цивільним позовом до Фірташа, мотивуючи це тим, що Нацбанк не володіє інформацією про фактичну суму заборгованості ПАТ "КБ "НАДРА" перед державою", - пише Іванов.

На цій підставі блогер зробив висновок про те, що звернення глави НБУ в поліцію носило суто "церемоніальний характер", що в бюрократичних колах держустанов називається "прикрити собі одне місце".

"Слідом за НБУ поліцію, м'яко висловлюючись, проігнорували Фонд гарантування вкладів фізосіб, Державна фінансова інспекція України та Рахункова палата", - додав автор статті.

Як заявив Сергій Іванов, через саботаж пов'язаних з Фірташем питань з боку влади поліція не має можливості заарештувати активи "віденського в'язня", хоча існує реальна можливість повністю паралізувати діяльність Group DF, яка фінансує низку проектів, спрямованих проти України, корумпує українських політиків і чиновників. "Одні лише "Інтер" і "Опоблок" чого варті", - уточнив блогер.

Він зазначив, що єдиний результат, якого досягли правоохоронні органи у боротьбі з корупцією, стало відкриття кримінального провадження щодо голови МВС Арсена Авакова Генпрокуратурою на підставі звернення Віталія Шабуніна.

"Провадження нібито стосується факту 15-річної давності про виділення земельної ділянки. Хто, що і кому виділив, поки незрозуміло. Однак мені здається, що це той самий випадок, коли димова завіса заголовків куди важливіша за суть обвинувачення. У цьому контексті також не варто забувати і про відкрите протистояння Авакова з Льовочкіним, давнім партнером Фірташа, який як і раніше залишається дуже впливовою фігурою. Все ж як швидко часом збігаються інтереси і синхронізуються дії абсолютно різних, здавалося б, людей. Особливо коли мова заходить про людину на прізвище Фірташ", - резюмував Сергій Іванов.