ua en ru

НБУ дав прогноз світових цін на нафту і газ

НБУ дав прогноз світових цін на нафту і газ Фото: видобуток нафти (OilNow)

Різноспрямований рух цін на нафту і газ був тимчасовою тенденцією

На світовому ринку енергоносіїв ціни на нафту та газ надалі рухатимуться в одному напрямі. Такий прогноз міститься в Інфляційному звіті Національного банку.

Як зазначається в огляді, після стрімкого падіння наприкінці минулого року світові ціни на нафту з початку 2019 року поступово зростали. Вагомим фактором підтримки цін було обмеження виробництва в рамках виконання угоди ОПЕК+, насамперед Саудівською Аравією, та зниження обсягів постачання нафти Венесуелою та Іраном через санкції США. Однак утримання видобутку нафти США на рекордно високому рівні стримувало подальше зростання цін на нафту.

З початку квітня ціни на нафту прискорили зростання. Вагомим фактором стала заява президента США Дональда Трампа про відсутність необхідності продовження пом'якшених санкцій проти Ірану в нафтових питаннях, дія яких завершується 2 травня, нагадали в НБУ.

Натомість ціни на природний газ продовжили зниження, розпочате у вересні минулого року. Це було зумовлено накопиченими значними запасами скрапленого природного газу завдяки відносно теплій зимі в Північній півкулі та зростанню обсягів видобування газу США та Росією, зазначається в огляді.

НБУ дав прогноз світових цін на нафту і газ

У НБУ прогнозують, що світові ціни на нафту надалі коливатимуться в діапазоні 60-70 доларів/бар. Підтримку цінам надаватимуть скорочення постачання нафти країнами ОПЕК+ та санкції США проти Ірану і Венесуели. Водночас очікується, що попит на нафту залишатиметься стабільно високим і в 2019 році він зросте на 1,2-1,5 млн бар./добу.

"У наступні роки темпи його зростання уповільнюватимуться через зниження споживання нафти, насамперед за рахунок збільшення частки електромобілів, особливо в Китаї", - йдеться в огляді.

Експерти вважають, що світові ціни на природний газ після стрімкого зниження стабілізуються з подальшим слабким висхідним трендом.

"Очікується, що попит на скраплений природний газ зросте більш ніж на 20% до кінця 2020 року. Причому найбільше зростання попиту демонструє Китай, який наростив імпорт природного газу в 2018 році на 40% р/р. Водночас прискореними темпами зростатиме пропозиція, насамперед за рахунок виробництва в США, Росії, а також в Австралії та Катарі", - зазначається в документі.

Як повідомляло РБК-Україна, Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує середню ціну нафти марки Brent на рівні 59,2 доларів за барель у 2019 році і 59 доларів у 2020 році. Згідно з прогнозом, ціни на нафту залишаться незмінним в реальному вираженні в середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, в квітні Організація країн - експортерів нафти (ОПЕК) знизила прогноз зростання світового попиту на нафту в 2019 році.