ua en ru

НБУ не буде вимагати від банків перевіряти операції з компаніями з Forbes Global 2000

НБУ не буде вимагати від банків перевіряти операції з компаніями з Forbes Global 2000 Фото: компанії рейтингу Forbes Global 2000 поза підозрою НБУ (forbes.com-global2000)

Раніше такі винятки стосувались тільки компаній-нерезидентів із зазначеного рейтингу

Національний банк України не буде вимагати від банків поглибленого аналізу фінансових операцій дочірніх і афілійованих компаній-резидентів міжнародних корпорацій зі списку Forbes Global 2000. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Регулятор пояснив, що ці корпорації здійснюють свою діяльність відповідно до загальноприйнятих для світового співтовариства стандартів і за принципами максимальної прозорості, що дозволяє вважати такі операції низькоризиковими.

Саме тому їх дочірні компанії та афілійовані з ними компанії увійшли в перелік виключень, на які не поширюється дія Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників. Раніше такі винятки стосувались лише операцій за участю компаній-нерезидентів із зазначеного списку.

Крім того, Національний банк дозволив банкам при оцінці ризиковості операцій самостійно враховувати географічні ризики і формувати власні списки ризикових держав (територій), використовуючи всі доступні джерела інформації з переліків, складених офіційними органами, інформації, отриманої з інших джерел.

Також Національний банк з пропозицією ринку уніфікував формат нумерації індикаторів у положенні №369 і статистичної звітності. Приведення до єдиного формату сприятиме автоматизації процесу формування статистичної звітності в банках і дозволить мінімізувати помилки у звітах.

Відповідні зміни впроваджені постановою правління НБУ №16 від 22.02.2018 "Про внесення змін до положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників". Вони набувають чинності з 24 лютого 2018 року.

Нагадаємо, станом на 1 січня 2018 Національним банком України до правоохоронних органів направлено 33 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів банку 41.