ua en ru

НБУ у 2017 повідомив правоохоронцям про підозрілі операції клієнтів 41 банку

НБУ у 2017 повідомив правоохоронцям про підозрілі операції клієнтів 41 банку Фото: НБУ відзвітував по виявлених у 2017 підозрілих банківських операцій (pixabey)

Також були виявлені великомасштабні операції клієнтів 3 банків

За станом на 1 січня 2018 Національним банком України до правоохоронних органів направлено 33 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 41 банку. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, крім того, регулятор зафіксував можливі підозрілі великомасштабні операції у клієнтів 3 банків на загальну суму понад 200 млн гривень, 28 млн доларів і 7 млн євро, про що було також повідомлено правоохоронним органам.

Крім цього, протягом 2017 НБУ надіслав:

- два повідомлення про підозрілі фінансові операції до Національного антикорупційного бюро України;

- два повідомлення у Національну поліцію України щодо підробки індивідуальної ліцензії НБУ про відкриття рахунку за межами України та підроблення документів, печаток, штампів) індивідуальної ліцензії НБУ на експорт банківських металів за межі України;

- одне повідомлення у Національну поліцію України щодо здійснення валютних операцій з цінними паперами двома небанківськими фінансовими установами без генеральної ліцензії Національного банку України

Слід зазначити, що частина підозрілих фінансових операцій, інформація про які була передана правоохоронним органам у 2017 році, була виявлена працівниками Національного банку України під час перевірок, проведених у 2016 році.

Крім того, за даними статистичної звітності з питань фінансового моніторингу, яку подають банки в НБУ, протягом 2017 банківські установи надали у Державну службу фінансового моніторингу України інформацію про понад 7,9 млн фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу. Це на 25% більше, ніж за аналогічний період 2016 (більше 6 млн).

Найбільша кількість (понад 90%) становили повідомлення про фінансові операції з готівкою, а також про фінансові операції осіб, щодо яких банками встановлений високий ризик (зазначені ознаки фінансових операцій передбачені у статті 15 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення" – ред).

Нагадаємо, раніше в НБУ розповіли про найбільш поширені схеми у банках.