ua en ru

Назвали причину пожежі в Нотр-Дам де Парі

Назвали причину пожежі в Нотр-Дам де Парі Фото: пожежа в Парижі (twitter.com/RemyBuisine)

Пожежа сталася через роботи з реставрації будівлі

Пожежа в Нотр-Дам де Парі сталась, ймовірно, через роботи з реставрації будівлі. Про це повідомляє Cnews посилаючись на паризьких пожежників.

В ході реставрації навколо собору були споруджені будівельні ліси, висота яких досягала 100 м. Зазначимо, що через пожежу в Соборі Паризької Богоматері звалився шпиль і повністю обвалився дах будівлі.

У свою чергу, мер Парижа Анн Ідальго в своєму Twitter написала, що пожежники намагаються впоратися з вогнем.

"У соборі Нотр-Дам в Парижі страшний пожежа. Пожежний департамент намагається впоратися з полум'ям. Ми разом з католицькою церквою Парижа. Я закликаю всіх не порушувати оточення, встановлене в цілях безпеки", - повідомила вона.

Un incendie est en cours à la cathédrale de Notre-Dame de Paris

Un incendie est en cours à la cathédrale de Notre-Dame de Paris

Опубліковано BFMTV Понеділок, 15 квітня 2019 р.

Повідомляється, президент Франції Еммануель Макрон відправиться на місце пожежі Нотр-Дам де Парі. Він уже відреагував на пожежу в соборі і написав, що це стало ударом для цілої нації.

"Нотр-Дам де Парі в вогні. Хвилювання цілої нації, всіх католиків і для всіх французів. Як і всім нашим співвітчизникам, мені сьогодні сумно бачити, як ця частина нас горить", - написав президент у Twitter.

У МВС Франції повідомили, що сильна пожежа, що охопила в понеділок собор Паризької Богоматері, не призвела до загибелі або поранення людей. Займання почалося вже після офіційного закриття собору для відвідування. Також було прийнято рішення евакуювати людей з острова Сіте.

Мер Парижа Емманюель Грегуар раніше заявляв, що застосування пожежної авіації при гасінні вогню виключається. Французькі ЗМІ повідомляють, що Макрон вже прибув на місце пожежі. Як зазначається, за станом на 21:40 за київським часом, сила пожежі значно знизилася, стовп диму зник. Фасад збору і частина оточуючих його конструкцій встояли.

Повідомляється, що після краху даху і шпиля пожежа охопила одну з двох веж собору. На місці працюють пожежні.

Фото: пожежні біля собору (twitter.com/PompiersParis)

Станом на 23:05, вежа собору все ще горить.

"Ми не впевнені в тому, що зможемо зупинити поширення (вогню, - ред.) на північній дзвіниці, якщо вона впаде, я дозволю собі уявити ступінь шкоди", - повідомили пожежники.

Відзначимо, що через пожежу в соборі Паризької Богоматері перекриті всі в'їзди на острів Сіте. Всім особам, евакуйованим із району пожежі, надано тимчасовий притулок.

Зазначимо, що президент США Дональд Трамп заявив, що в цій ситуації потрібно діяти швидко. У соцмережах поширюються фото з місця події. Також радник з питань культури посольства України у Франції опублікувала відео.

У свою чергу, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив співчуття народу Франції в зв'язку з пожежею в соборі Паризької Богоматері.

"Я стежу хвилина за хвилиною за пожежею, яка триває в соборі Паризької Богоматері, який є частиною спадщини всього людства", - повідомив він.

У зв'язку з пожежею в ЮНЕСКО заявили, що стежитимуть за ситуацією і намагатися допомогти зберегти і відновити Нотр-Дам. Французький прем'єр Едуар Філіп заявив, що пожежники прагнуть врятувати якомога більшу частину Собору Паризької Богоматері.

"Цього вечора пожежники ведуть героїчну боротьбу, щоб врятувати те, що можна врятувати", - написав він у Twitter.

Назвали причину пожежі в Нотр-Дам де ПаріФото: пожежа у соборі (twitter.com/LaCroix)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що він "шокований" від того, що відбувається в Парижі.

"У жаху від фотографій з Парижа з пожежею, яка охопила собор Нотр-Дам - унікальний приклад всесвітньої спадщини, яка збереглась з 14-го століття", - написав він у Twitter.

Назвали причину пожежі в Нотр-Дам де Парі

Глава пожежних служб Парижа зазначив, що наступні півтора години матимуть вирішальне значення для долі охопленого пожежею Собору Паризької Богоматері.

З'явилося відео пожежі всередині Нотр-Дам де Парі. На кадрах - співробітники екстрених служб заходять в будівлю. Видно хрест. Зверху - сипляться іскри. Відомо, що в результаті події один пожежник отримав важкі поранення.

Відзначимо, президент Франції заявив, що собор буде відновлений. За його словами, вдалося уникнути найгіршого сценарію розвитку подій: вдалося врятувати фасад собору і його вежі.

Раніше повідомлялося, що собор останнім часом перебував на реставрації, біля стін будівлі були встановлені будівельні ліси. У квітні будівельники вели роботи на даху будівлі, намагаючись відновити історичний вигляд шпиля.

Собор Паризької Богоматері - католицький храм на острові Сіте в центрі Парижа. Цей видатний пам'ятник архітектури. Він є одним з найвідоміших культових споруд світу. Щороку подивитися на Нотр-Дам де Парі приїжджає 13-14 мільйонів туристів. Собор Паризької Богоматері є географічним центром не тільки Парижа, але і всієї країни. Саме тут знаходиться так званий "Нульовий кілометр", від якого ведуть відлік все відстані у Франції.