ua en ru

Назарбаєв застеріг від повторення "українського сценарію" в Казахстані

Назарбаєв застеріг від повторення "українського сценарію" в Казахстані Фото: Назарбаєв обіцяє не допустити повторення "українського сценарію" в Казахстані

Президент Казахстану пообіцяв застосувати "найжорсткіші заходи" до протестувальників

Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв пообіцяв жорстку відсіч активістам, які спробують повторити "український сценарій". Про це він заявив у четвер, 5 травня, в ході розширеної наради у своїй резиденції, передає Reuters.

Активісти планують на суботу нову акцію протесту в місті Алма-Аті, який є фінансовим центром Казахстану. Їх не влаштовує робота президента, чиє населення бідніє через падіння ціна на нафту.


За останні два тижні стихійні, хоч і не численні, протести пройшли в ряді найбільших міст Казахстану. Проте для країни, якою вже 25 років править Назарбаєв, це рідкість.

"Казахстанці не хочуть українських подій в Казахстані, я це знаю", - сказав Назарбаєв.

Президент Казахстану переконує своїх громадян, що через стихійну зміну влади українська економіка значно скоротилася.

"Нехай усі чують… ми приймемо найжорсткіші заходи, щоб знали. І не говорили, що я не попереджав", - заявив президент Казахстану.

Стихійні виступи по земельних реформ стали найсильнішим викликом з 2011 року, коли в зіткненнях з поліцією загинули 16 протестували нафтовиків в Жанаозені, заявив, що відгукується на доводи незгодних.

Нагадаємо, раніше Казахстан попросив Європейський союз про безвізовий режим для своїх громадян, які здійснюють поїздки на 15 та 30 днів.