ua en ru

Нав'язаний Європою варіант ювенальної юстиції не буде ефективним в українських реаліях, - Медведчук

Варіант ювенальної юстиції, який Європа нав'язує Україні, не буде ефективно працювати в українських реаліях. Про це заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Сьогодні Європа по суті нав'язує нам і свій варіант ювенальної юстиції, і нові методи роботи з неповнолітніми дітьми. Причому, без суспільної дискусії та експертного обговорення. Ніхто не питає ні юристів, ні педагогів, ні - найголовніше - батьків, як вони ставляться до нововведень. Логіка євроінтеграторів проста. Європа адже прийняла ювенальну юстицію? прийняла. Значить, і ми повинні", - заявив Медведчук.

Крім того Медведчук зазначив, що Україна вже ввела в дію ряд підзаконних актів, які суперечать законодавству нашої країни: "Приміром, Мін'юст дав роз'яснення статті Сімейного кодексу про вилучення дитини з сім'ї у разі, якщо йому загрожує небезпека. Ця норма існувала і раніше. Але тепер чиновники розтлумачили її по- новому. Позбавити батьківських прав можуть з багатьох причин: наприклад, через погані житлові умови (якщо сім'я живе в орендованій квартирі), якщо батьки втратили роботу або ж не можуть забезпечити нормальне харчування - той набір продуктів, який, на думку соціального працівника, неодмінно повинен бути. у Канаді та Скандинавських країнах підставою для вилучення дитини з сім'ї може стати будь-який примус щодо дитини. Дали запотиличник, змусили робити уроки або мити посуд - все це вважається порушенням прав людини. Якщо дитина поскаржиться ювенальному інспекторові на подібні "знущання", справа цілком може закінчитися позбавленням батьківських прав".

Медведчук також додав, що ефективною така система не буде: "Як би абсурдно це не звучало, але наші чиновники навряд чи зацікавляться неблагополучними сім'ями, в яких діти дійсно знаходяться в жахливому становищі і вимагають допомоги соціальних працівників. З таких батьків нема чого взяти. Увага недобросовісного ювенального інспектора буде спрямоване в першу чергу на забезпечені сім'ї, в яких виникли ті чи інші проблеми. Адже саме відповідальні, люблячі батьки віддадуть що завгодно, лише б у них не забирали дитину . "Недобросовісний інспектор" - в даному випадку ключове поняття", - зазначив він.