ua en ru

Нацкомфінпослуг запропонувала не застосовувати ряд фіннормативів до кредитних спілок з активами до 2,3 млн грн

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг запропонувала переглянути "Положення про фінансові нормативи діяльності і критерії якості системи управління кредитних спілок та об'єднаних кредитних спілок", пише видання "Комерсант Україна".

Всі сполучники поділяються на три групи в залежності від ризиків діяльності, обсягу і характеру проведення операцій, наявності мережі відокремлених підрозділів, ліцензій на залучення депозитів і видачу кредитів за рахунок залучених коштів.

Запропоновано критерій розміру активів. До першої групи з високими ризиками відносяться спілки з активами понад 10 млн грн. Середній рівень ризику в КС з активами 0,5-10 млн грн, а низький - у КС, які вклали до 0,5 млн грн. Тепер регулятор пропонує встановити планки в 10 тис. і 2 тис. мінімальних заробітних плат - тобто 11,5 млн і 2,3 млн грн відповідно.

Крім того, регулятор скасує норму, яка обмежує частку кредитів спілок на рівні 60% активів з урахуванням резервів під проблемні позики.

"Документи, що регулюють діяльність КС, прийняті ще в 2004 році. Зараз з'явилася необхідність скасувати і змінити деякі обмеження положення", - прокоментували цю ініціативу в Нацкомфинуслуг. Комісія не називає кількість КС, які входять у третю групу, з їх загальної кількості понад 600.

Учасники кредитного співтовариства вважають запропоновані регулятором зміни закономірними.
Ініціатива Нацкомфинуслуг збільшить кількість КС, які відносяться до третьої групи і до яких не застосовується ряд фінансових нормативів. Їм не потрібно розраховувати коефіцієнт платоспроможності (для першої групи КС він становить 8%, для другої - 7%) і виконувати нормативу короткострокової ліквідності (100% для обох груп. Більш того, для третьої групи діють спрощені критерії оцінки якості управління. Керівництво КС має лише затверджувати кошторис витрат на рік і щоквартально звітувати перед наглядовою радою про діяльність кредитної спілки.

На практиці частина КС, навіть з активами в 0,5-2,3 млн грн, так і залишиться у другій групі, якщо у них є ліцензії на залучення внесків на депозитні рахунки і надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів.
І хоча тепер якість нагляду Нацкомфинуслуг над невеликими КС знизиться, їх представники з такою думкою не згодні.
"Як показала практика, невеликі КС, які працюють як класичні каси взаємодопомоги, більш стійкі, ніж великі спілки, провідні діяльність на всій території України, - пояснює екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов. - Коли розроблялася положення про фінансові нормативи для КС, низкорискованными вважалися спілки з активами менше 500 тис. грн. З тих пір пройшло багато часу, ринок кредитної кооперації розвивається, тому мені здається, рішення регулятора виглядає цілком обґрунтованим".

Читайте також: Нацкомфинуслуг планує скоротити перелік документів, необхідний кредитним спілкам для отримання ліцензії.