ua en ru

Національний банк залишив незмінним прогноз зростання ВВП на 2018-2020

Національний банк залишив незмінним прогноз зростання ВВП на 2018-2020 Фото: Дмитро Сологуб (НБУ)

Зростання економіки України в 2018 році складе 3,4%

Національний банк України залишив незмінним прогноз економічного зростання на 2018-2020 роки. Про це на брифінгу повідомив заступник голови НБУ з питань монетарної політики Дмитро Сологуб, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в 2017 році українська економіка зросла на 2,5%, таким чином випередивши очікування Національного банку. Підставою для прискорення економічного зростання були більш істотне розширення внутрішнього споживчого попиту і висока інвестиційна активність.

Як і раніше, Національний банк прогнозує подальше прискорення зростання реального ВВП в 2018 році до 3,4%.

Основним двигуном зростання економіки буде залишатися приватне споживання. По-перше, зберігаються високі темпи зростання реальних заробітних плат, стимульовані активними міграційними процесами. По-друге, пом'якшується фіскальна політика, у тому числі з-за подальшого підвищення соціальних стандартів. Також, як і в минулому році, збережеться активна інвестиційна діяльність підприємств.

В 2019 2020 роках зростання реального ВВП дещо сповільниться (до 2,9%). Це буде відбуватися із-за зниження ефектів фіскального пом'якшення і досить жорсткої монетарної політики, необхідної для повернення інфляції до цільового рівня. Однак у випадку більш рішучого проведення структурних реформ темпи економічного зростання можуть бути і вище.

Експорт продовжить збільшуватися завдяки сприятливим умовам торгівлі, високому врожаю, розширення доступу українських підприємств на зовнішні ринки. У той же час імпорт зростатиме швидше внаслідок підвищення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту і поступового зміцнення реального ефективного обмінного курсу. Як наслідок, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу помірно розшириться (з 1,9% від ВВП в 2017 році до 2,6% від ВВП у 2020 році). Збільшення грошових переказів у зв'язку з подальшою трудовою міграцією, у тому числі в результаті лібералізації умов працевлаштування в країнах-сусідах, частково компенсуватимуть розширення дефіциту зовнішньої торгівлі.

Ключовим припущенням окресленого сценарію залишається подальше просування у впровадженні структурних реформ і співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Це дозволить зберегти доступ до офіційного фінансування і від інших організацій, а також до міжнародних ринків капіталу на прогнозному горизонті.

Нагадаємо, НБУ залишив незмінним прогноз інфляції на 2018-2019 року.