ua en ru

У Нацбанку розповіли про основні ризики для банківської системи

У Нацбанку розповіли про основні ризики для банківської системи Фото: Національний банк України

Один з ключових ризиків - велика частка присутності держави в банківському секторі

З початку 2017 ключові системні ризики для української банківської системи в цілому зменшилися і тенденція продовжиться в другому півріччі. Про це йдеться у третьому звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому сьогодні Національним банком, передає кореспондент РБК-Україна.

"Протягом останніх шести місяців індекс фінансового стресу знижувався досить швидко. Ми спостерігали невеликий сплеск, невелике підвищення значення цього індексу в дні націоналізації ПриватБанку, але цей стрес був дуже короткостроковим ... Зараз цей індекс знаходиться вже практично на докризових значень", - повідомив під час брифінгу директор департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Ваврищук.

За його словами, націоналізація ПриватБанку мала позитивний вплив на оцінку НБУ за ключовими напрямами, адже це рішення дозволило істотно знизити ризики капіталу в банківському секторі, ризики прибутковості і ліквідності. За інформацією НБУ, на поповнення капіталу ПриватБанку держава витратила еквівалент майже 5% ВВП. Разом з тим в регуляторі констатували завершення очищення банківського сектора, яке тривало протягом останніх трьох років.

У той же час, ключовими ризиками для фінансового сектора сьогодні залишаються значну присутність держави в банківські всякий сфері (62% - ред.) і висока частка непрацюючих активів (57% від загального обсягу - ред.).

"протягом наступних кількох років держава має зменшити присутність в банківському секторі. Першим кроком у реформуванні та підготовці до приватизації держбанків має стати прийняття закону, який введе незалежні наглядові ради і виведе банки зі сфери впливу політичних інтересів", - зазначили в НБУ.

За словами Віталія Ваврищука, в цілому очікування щодо розвитку світової економіки є позитивними, адже міжнародні фінансові організації прогнозують прискорення темпів економічного зростання. Так само прискориться темпи зростання економік ключових торговельних партнерів України, що буде сприяти відновленню експорту та зниження макроекономічних ризиків. При цьому, очікуване відновлення зростання процентних ставок на світових ринках вплине на процентні ставки по українському державному боргу, майже третина якого має плаваючі ставки.

Основним внутрішнім макроекономічним ризиком в НБУ вважають дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, який у 2017 році перевищить 4 ммлрд доларів.

Нагадаємо, НБУ надав Міністерству фінансів пропозиції щодо стратегії розвитку державних банків.