ua en ru

НАТО проводить навчання з Польщею за сценарієм гібридної війни

НАТО проводить навчання з Польщею за сценарієм гібридної війни Фото: НАТО проводить навчання з Польщею за сценарієм гібридної війни

У навчаннях візьмуть участь близько 1900 осіб

НАТО 9 березня 2016 року почав навчання, мета яких полягає в тестуванні процедур прийняття рішень на стратегічному і політичному рівнях в умовах загрози безпеці альянсу. Сценарій передбачає спільну оборону в ситуації гібридної війни, передає "Радіо Польща".

Згідно з інформацією штаб-квартири НАТО, навчання в сфері кризового управління (Crisis Management Exercise - CMX) триватимуть до 16 березня. У них візьмуть участь близько 1900 осіб - військових і цивільних осіб, в тому числі 400 осіб у штаб-квартирі альянсу, 50 - в стратегічних командних пунктах і 1450 - в столицях країн-членів альянсу, насамперед у їх міністерствах оборони і закордонних справ. Спостереження за навчаннями буде виробляти Євросоюз, а Фінляндія і Швеція візьмуть в них участь в якості країн-партнерів альянсу.

Повідомляється, що навчання не передбачають розміщення військ.

Згідно з неофіційною інформацією, сценарій тісно пов'язаний з Польщею. Як повідомляє альянс, "вигаданий, але реалістичний сценарій" передбачає відпрацювання 4 і 5 пунктів Північноатлантичного договору (п. 4 стосується консультацій у разі загрози безпеки по відношенню до одного з членів НАТО, а п. 5 - колективної оборони в ситуації нападу на одну з країн НАТО). Вчення сконцентруються на "завданнях, пов'язаних з гібридною війною", яка містить військові, воєнізовані і громадські елементи, а також елементи пропаганди.

Нагадаємо, в найближчі два роки в Швеції планується розміщення американських зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони MIM-104 Patriot.