ua en ru

У НАТО закликали Ердогана врегулювати конфлікт з Грецією в Середземному морі

У НАТО закликали Ердогана врегулювати конфлікт з Грецією в Середземному морі Фото: Реджеп Тайіп Ердоган (facebook.com/RecepTayyipErdogan)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорив з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом останні події в східному Середземномор'ї, Сторони обговорили дію механізмів з усунення конфліктів для запобігання інцидентів і нещасних випадків.

Про це повідомила прес-служба Північноатлантичного альянсу.

Генеральний секретар підтвердив важливість діалогу та деескалації і підкреслив, що ситуація повинна бути врегульована в дусі союзницької солідарності та у відповідності з міжнародним правом.

"Пан Столтенберг також нагадав, що Туреччина і Греція були прихильними союзниками по НАТО протягом десятиліть, працюючи разом з усіма іншими союзниками над вирішенням спільних проблем безпеки", - йдеться в комюніке.

У ньому також наголошується, що ця розмова генсека НАТО була слідом за його недавнім обговоренням ситуації в східному Середземномор'ї з грецьким прем'єр-міністром Киріакосом Мицотакисом і з міністрами закордонних справ і оборони Греції.

В останні тижні ситуація в східному Середземномор'ї ускладнилася у зв'язку з активізацією геологорозвідувальної діяльності Анкари в цьому районі. Туреччина веде нафтогазову розвідку в водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною.

Нагадаємо, Греція, Кіпр, Італія і Франція почали військові навчання заради подолання зростаючої напруженості в Середземному морі між Грецією і Туреччиною.

Крім того, Греція висловила демарш Туреччини через досліджень біля їхнього острова.

Також грецька сторона заявила про готовність до війни з Туреччиною за нафту.