ua en ru

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Другий тур виборів 2019 призначений на 21 квітня

У другий тур виборів в Україні, який призначений на 21 квітня, вийшли два кандидати - Петро Порошенко та Володимир Зеленський. Докладніше про те, як проходить голосування за кандидатів і про ситуацію на виборчих дільницях - у матеріалі РБК-Україна.

Всі подробиці другого туру виборів президента України 2019

19:45 Дані від правоохоронців станом на 19:00: поліція отримала 1 167 повідомлень про порушення, 15 з них внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань, також складено 17 адмінпротоколів. Найбільше повідомлень пов'язано з незаконною агітацією і фотографуванням бюлетенів.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

19:03 Радник глави МВС Володимир Філенко під час брифінгу повідомив, що станом на 18:00 поліція отримала тисячі шістьдесят вісім повідомлень, які внесені в єдиний облік. Найбільше це стосується незаконної агітації та фотографування під час виборів. За його словами, вибори проходять більш-менш спокійно, немає яскравих випадків порушень.

18:34 Станом на 17:00 поліція отримала 940 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Крім того, правоохоронцями вже відкрито 12 кримінальних проваджень, а також складено 13 адмінпротоколів.

Фото www.facebook.com/UA.National.Police

17:50 В ОПОРІ повідомили про те, що їх спостерігачеві погрожував спостерігач одного з кандидатів в президенти. Сталося це в селі Зеленополье Одеської області.

16:50 Дані правоохоронців на 16:00 - поліція отримала 816 повідомлень про порушення виборчого законодавства. 10 з них внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

16:14 Як повідомляє ОПОРА, в Ужгороді в одну з окружних виборчих комісій зверталися виборці з претензіями, що їм приходять смс про зміну правил голосування. Згідно з цими повідомленнями, в бюлетені треба ставити галочку не за того кандидата, за якого ти голосуєш, а навпаки.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

15:33 Оновлена інформація від Нацполіціі - станом на 15:00 зареєстровано 690 повідомлень про порушення. Один громадянин в Києві повідомив, що під його прізвищем проголосував хтось інший. А в Дніпропетровській виборець спробувала з'їсти бюлетень.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

15:13 Як повідомляє Комітет виборців України, в Миколаївській області жінка намагалася винести чистий бюлетень з виборчої дільниці. Порушницю затримали і оформили протокол.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

Фото www.facebook.com/cvu.ngo

15:13 Як повідомляє Комітет виборців України, в Миколаївській області жінка намагалася винести чистий бюлетень з виборчої дільниці. Порушницю затримали і оформили протокол.

15:00 Зі даними ОПОРА, у другому турі виборів президента інтенсивність порушень виборчого законодавства менше, ніж була в першому.

14:44 Одним з порушників виборчого законодавства сьогодні став і кандидат в президенти Володимир Зеленський. Перед тим, як кинути свій бюлетень в урну, він показав його на камери журналістів. До нього в штаб приїхала поліція і виписала штраф.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

Фото facebook.com/Дмитро Разумков

14:40 Правоохоронці зареєстрували 562 заяви про порушення станом на 14:00.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

14:11 Як повідомив член ЦВК Олег Конопольський, істотних порушень, які можуть вплинути на результати виборів 2019, на виборчих дільницях не зафіксовано. За його словами, "все відбувається так, як передбачено законом".

"На даний момент особливих порушень, які б вплинули на результати виборів не зафіксовано ні з боку структур ЦВК, ні з боку спостерігачів, ні з боку правоохоронних органів", - повідомив він.

13:24 Нацполіція повідомляє про те, що на 12.00 правоохоронці зареєстрували 281 заяву про порушення виборчого законодавства.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

12:37 Ознаки примусового голосування були зафіксовані спостерігачем ОПОРА в психіатричній лікарні під Одесою. Проголосували пацієнти повідомляли медсестрі про те, що вони поставили позначку в першому рядку бюлетеня.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

12:15 Так виглядає кабінка для голосування в Горбаневський геріатричному пансіонаті в Полтавській області. Незважаючи на те, що голосувати виборці, які знаходяться в пансіонаті, повинні в своїх палатах, для них в холі спорудили таку кабінку.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

11:57 Омбудсмен з прав людини Людмила Денисова відвідала спеціальна виборча дільниця в Київському СІЗО. За її словами рекомендації, які були озвучені в ході першого туру виборів, були виконані частково.

"Адміністрація установи не прийняла заходів з реагування на найбільш вагоме порушення виявлено під час попереднього візиту - при наявності одного спеціальної дільниці, голосування знову відбувалося на трьох різних майданчиках", - заявила Денисова.

Крім того, за її словами, на ділянці немає достатньої кількості кабінок для голосування, ранкове засідання комісії не було оформлено протоколом.

"Також було зафіксовано нестачу виборчих бюлетенів. При наявних 2530 виборців, бюлетенів завезено тільки 2416, що на 114 менше потреби і ці громадяни не зможуть реалізувати своє виборче право", - додала вона.

Л.Денісова провела моніторинг дотримання виборчих прав у Київському СІЗО 21.04.19

Здійснила моніторинг дотримання виборчих прав у Київському слідчому ізоляторі під час проведення другого туру виборів Президента України. Відвідала ізолятор, щоб пересвідчитися чи усунуто порушення, які були зафіксовані мною під час моніторингу дотримання виборчих прав громадян 31 березня, та чи дотримані виборчі права сьогодні. Можу констатувати, що за наслідками минулого візиту наші рекомендації були виконані частково. Цього разу дільниця відкрилася своєчасно о 8 годині. Також трьом особам, які мають складності з пересуванням, буде забезпечено право на голосування – до них принесуть переносну скриньку. Проте, адміністрація установи не вжила заходів щодо реагування на найбільш вагоме порушення виявлене під час попереднього візиту – за наявності однієї спеціальної дільниці, голосування знову відбувалося на трьох різних майданчиках. При цьому наявна кількість кабінок для голосування недостатня для тієї кількості громадян, які там будуть голосувати. Виявлена нестача 1 великої та 1 переносної скриньки. Ранкове засідання виборчої комісії не було оформлено протоколом. Внаслідок цього не було розглянуто 6 заяв громадян про надання можливості їм участі у голосуванні. Також було зафіксовано нестачу виборчих бюлетенів. При наявних 2 530 виборців, бюлетенів завезено лише 2 416, що на 114 менше від потреби і ці громадяни не зможуть реалізувати своє виборче право.

Опубліковано Людмилою Денісовою Неділя, 21 квітня 2019 р.

11:25 Про порушення в день виборів повідомляє також Комітет виборців України - фіксується агітація в соцмережах, деякі дільниці не відкрилися вчасно, неправильне опломбування скриньок для голосування, неправильне розміщення інформаційних плакатів кандидатів на ділянках, а також конфлікти між виборцями і людьми, які проводять екзит -поли.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

11:00 У Одеській області спостерігача ОПОРИ після відкриття виборчої дільниці попросили його покинути. Хоча на ранковому засіданні він був присутній. Пояснили це тим, що його посвідчення не дійсне. Пізніше спостерігача все-таки пустили на дільницю, але дії комісії ОПОРА буде оскаржити.

10:50 Інформація від Нацполіціі станом на 10:00 - Я не дався одна виборча дільниця (Лебединське Донецької області), зареєстровано 102 заяви про порушення виборчого законодавства.

Порушення у другому турі виборів в Україні: усі подробиці

10:27 ОПОРА фіксує в різних областях України кілька спроб проголосувати без паспорта. У Дніпропетровській і Львівській областях спостерігачеві вдалося присікти отримання бюлетеня без відповідного документа. А в селі Зубарі Хмельниччині члени комісії дозволили виборцю проголосувати без паспорта.

10:14 Уже через півгодини після початку голосування на виборчих дільницях почали з'являтися "жартівники". Так, в Нікополі Дніпропетровської області неадекватний чоловік, можливо в стані алкогольного сп'яніння, після виходу з кабінки для голосування кинув посеред виборчої дільниці рюкзак і сказав, що там бомба.

Виявилося, що це такий жарт.

10:00 Як повідомив глава Нацполіціі Сергій Князєв, станом на ранок 21 квітня не відкрився тільки одна виборча дільниця - в населеному пункті Лебединський на лінії розмежування в Донецькій області.

На даній ділянці зареєстровано 680 виборців, які сьогодні позбавлені права голосувати. Ми відкрили кримінальне провадження за ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права). Найближчим часом керівник ГУ ПП в Донецькій області відзвітує про хід розслідування, а також про перспективи винесення підозри особам, яких ми вважаємо винними ", - повідомив Князєв.

09:45 В Одеській області Нацполіція склала протокол за порушення заборони на агітацію в день голосування. Чоловік припаркував біля виборчої дільниці в Овідіопольському районі мікроавтобус з агітацією за одного з кандидатів в президенти.

09:36 Ще одне порушення в ході другого туру виборів 2019 було зафіксовано в Яготині Київської області. Там спостерігачеві ОПОРИ заборонили перебувати на виборчій дільниці, пояснюючи це тим, що у спостерігача посвідчення старого зразка. Ситуація була дозволена після дзвінка голови окружної комісії, проте спостерігач пропустив засідання і, відповідно відкриття сейфа і підрахунок бюлетенів.

09:26 "Опора" фіксує перші порушення на виборах 2019. Зокрема, на виборчих дільницях у Хмельницькій області не вистачає скриньок для голосування. А у Київській області, у Яготині, спостерігача "Опори" не пустили на виборчу дільницю №321048.

Фото: виборчі дільниці у Хмельницькій області (oporaua.org)

Сьогодні в Україні призначено другий тур виборів

Повторне голосування на чергових виборах президента України відбудеться сьогодні, 21 квітня, на всій території України (крім окупованих районів), а також на виборчих дільницях за кордоном. В Україні виборці зможуть проголосувати з 08:00 ранку до 20:00 вечора. Після закриття виборчих дільниць очікується оголошення перших результатів екзит-полів (20:00 - дані станом на 18:00 та 22:00 - станом на 20:00). Далі Центрвиборчком почне підрахунок голосів і, як очікується, до 1 травня ЦВК має оголосити офіційні результати виборів.

Перший тур виборів

Перший тур виборів в Україні пройшов 31 березня 2019 року, участь у голосуванні взяли понад 18 млн осіб. За результатами підрахунків у другий тур вийшли два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів. Лідером, згідно з результатами голосування, став Володимир Зеленський, за якого проголосували понад 5,7 млн осіб (30,24%). Чинний президент Петро Порошенко зайняв друге місце з підтримкою понад 3 млн виборців (15,95%).

У день голосування в Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що за день за фактами порушень в ході виборів було відкрито 25 кримінальних справ. Всього ж було зафіксовано понад 1,7 тис. повідомлень про порушення.

За порушення виборчого законодавства передбачено штраф або позбавлення волі

Участь у голосуванні на виборах президента мають право брати всі громадяни України, яким виповнилося 18 років. При цьому, голосування проводиться за місцем реєстрації громадян. Щоб змінити місце голосування і голосувати не за пропискою до 15 квітня необхідно було звернутися з відповідною заявою в органи Держреєстру виборців.

Заповнюючи бюлетень забороняється його фото- або відеофіксація, а також присутність сторонніх осіб у кабінці для голосування. Виборцям також забороняється передавати свій бюлетень іншим особам, а отримувати бюлетені можна тільки у членів виборчої комісії.

Голосування в Україні є таємним, а дії, які порушують таємницю голосування, передбачають штраф, виправні роботи або обмеження волі терміном до двох років. Крім того, забороненим є підкуп виборців, він передбачає позбавлення волі строком до 3 років, а за підробку бюлетенів загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Для того, щоб прийняти участь у голосуванні на виборах президента України громадяни мають прийти на виборчу дільницю, адреса якої вказана на запрошенні, з 08:00 ранку до 20:00 вечора. При собі необхідно мати паспорт або військовий квиток. На виборчій дільниці необхідно взяти бюлетень, пройти в кабінку для голосування і поставити позначку біля одного з кандидатів. Після цього, заповнений бюлетень необхідно опустити в урну для голосування.

Зазначимо, у разі, якщо при заповненні бюлетень було зіпсовано, необхідно звернутися до члена виборчої комісії та отримати новий. Зіпсований бюлетень можна замінити лише один раз.