ua en ru

Нардепи пропонують ВР дозволити українським виробникам коньяку використовувати у 2014 р. спирт власного виробництва

Народні депутати від фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін та Іван Кириленко, а також від фракції Партії регіонів Микола Круглов пропонують Верховній Раді України дозволити українським виробникам коньяку використовувати у 2014 р. при виготовленні продукції 15%, коньячного спирту власного виробництва та 85% - імпортного

Народні депутати від фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін та Іван Кириленко, а також від фракції Партії регіонів Микола Круглов пропонують Верховній Раді України дозволити українським виробникам коньяку використовувати у 2014 р. при виготовленні продукції 15%, коньячного спирту власного виробництва та 85% - імпортного. Про це йдеться у законопроекті № 4067 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки коньячної галузі України", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує доповнити статтю 11 закону України "Про виноград та виноградне вино" положеннями, згідно з якими використання назви "коньяк України" дозволяється за умови вмісту в коньяку не менше 30% спирту коньячного власного виробництва або спирту коньячного, виготовленого в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, та витриманого не менше трьох років, у перерахунку на абсолютний алкоголь.

Також пропонується внести доповнення у розділ V закону України "Про виноград та виноградне вино", згідно з яким використання у виробництві коньяків України не менше 30% спирту коньячного власного виробництва, починають застосовуватися з 1 січня 2017 р.

До такої дати виробники коньяків України зобов'язані використовувати спирт коньячний власного виробництва або спирт коньячний, викурений в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, у перерахунку на абсолютний алкоголь, не менше: 15% - до 1 січня 2015 р.; 20% - до 1 січня 2016 р.; 25% - до 1 січня 2017 р.; 30% - з 1 січня 2017 р. Нагадаємо, згідно діючого законодавча підприємства, що здійснюють виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією, зобов'язані використовувати спирт коньячний власного виробництва не менше ніж: 10% - з 1 квітня 2013 р. до 31 грудня 2013 р.; 0% - з 1 січня 2014 р. по 31 грудня 2014 р.; 5% - з 1 січня 2015 р.

"Якщо раніше мінімальний вміст коньячного спирту українського походження в коньяку України мав становити у 2014 р. - 15%, у 2015 р. - 20%, то після прийняття зазначеного закону, коньяком України може називатися алкогольний напій, повністю (100%) вироблений з імпортного коньячного спирту в 2014 р., та на 95% - в 2015 р. Така законодавча новела очевидно призведе до низки негативних наслідків", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Так, на думку авторів законопроекту, діючий закон дискримінує вітчизняні підприємства, які з 2010 р. створювали повний цикл виробництва коньяків України, інвестуючи в насадження виноградників, створення викурки, і т.д.

Крім того, виробники українського коньячного спирту не зможуть конкурувати з імпортером, який не несе витрат на створення повного виробничого циклу, а тому будуть змушені скорочувати число робочих місць.

Також, депутати підкреслюють, що споживач буде дезорієнтованим, коли під брендом "коньяк України" фактично продаватиметься алкогольний напій, вироблений з імпортної сировини. Крім того, така зміна значно послаблює позиції України у відносинах із СОТ, Європейським союзом та Митним союзом щодо захисту прав на використання географічних назв. "Оскільки не логічно захищати географічну назву "коньяк України", якщо він повністю виробляється з імпортованих спиртів", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

За підрахунками народних депутатів, після реалізації даного законопроекту зведений бюджет України додатково отримає 129 млн 870 тис. грн., державні публічні фонди України додатково отримають 346 млн 700 тис. грн, а також 100 тис. громадян отримають постійну роботу та 500 тис. осіб - сезонну.