ua en ru

Нардепи пропонують зменшити експортне мито на живу худобу та шкіряну сировину до 5%

Народний депутат Україні від Партії регіонів Олександр Герега, і позафракційні депутати Сергій Лабазюк, Віктор Тимошенко, Ігор Єремеєв та інші пропонують зменшити експортне мито на живу худобу та шкіряну сировину до 5%. Про це йдеться в законопроекті № 3654 "Про внесення змін до закону України "Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину" щодо диференціації ставок", текс якого розміщено на сайті Верховної Ради України.

"Протягом тривалого часу рівень закупівельних цін на велику рогату худобу (ВРХ) (станом на 01 серпня 2013 р. з 10 - 11 грн за кг живої маси) не відшкодовує затрати на її виробництво (собівартість вирощування ВРХ за 2012 р. становила 17,54 грн/кг). Такий дисбаланс призводить до хронічної збитковості вирощування ВРХ впродовж останніх років", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Після вступу України до Світової організації торгівлі експортне мито з 50% зменшилося і, згідно діючого законодавства, у 2013 р. в Україні фактично застосовуэться експортне мито на ці товари на рівні 25%.

"Однак, це не врятувало галузь. Тому, такий обмежувальний захід у вигляді експортного мита на живу худобу на рівні 25% потребує коригування, а економічні реалії вимагають його зменшення до 5 %, що усуне існуючі дискримінаційні умови для вітчизняного виробника у порівнянні з імпортерами шляхом вирівняння експортних та імпортних мит", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Такі зміни у законодавстві, на думку авторів, сприятимуть стабілізації виробництва яловичини в країні та зроблять її визначним експортним продуктом України.