ua en ru

Нардеп Святаш декларує відсутність житла і авто

Народний депутат України Дмитро Святаш, з підприємствами якого судяться за неповернення кредитів, декларує відсутність житла і авто.

Народний депутат України Дмитро Святаш, з підприємствами якого судяться за неповернення кредитів, декларує відсутність житла і авто. Про це свідчить декларація народного депутата від фракції Партії регіонів і власника групи компаній "АІС" Дмитра Святаша. Цієї компанії депутата пред'явлені судові позови по кредитним заборгованостям від ряду українських банків і ДПАУ більше, ніж на 3,5 млрд грн.

Святаш, який балотується на парламентських виборах по округу 170 в Харкові, подав декларацію в установленому порядку за 2011 р. Парламентарій стверджує, що загальна сума його доходів склала 9 млн 196,15 тис. грн, а зарплата - 160 тис. 59 грн. При цьому матеріальна допомога - 35 тис. 95 грн, а дохід від відчуження цінних паперів - 9 млн 1 тис. грн.

В той же час, при таких доходах Святаш не має ніякого нерухомого майна і земельних ділянок. Сума на банківських рахунках не перевищує 314 тис. 175 грн, однак розмір внеску до статутних капіталів підприємств - 37 млн 10,7 тис. грн. Згідно з офіційними даними, у власності у депутата немає жодного транспортного засобу.

У свою чергу, його колега по бізнесу, заступник директора асоціації "Бізнес центр правозахист" і кандидат в депутати від Партії регіонів Василь Поляков задекларував 5 млн 843 тис. 555 грн загального доходу за попередній рік. І це при заробітній платі всього 13 тис. 555 грн. Сума виграшів і подарунків Полякова досягла 583 тис. грн. Але нерухомістю соратник Святаша також не володіє. Тільки на членів його сім'ї записана єдина квартира загальною площею 108 кв м і гараж на 22 кв м.

Аналогічна ситуація з автомобілями. Сам Поляків не має жодного ТЗ, хоча на його родичах числяться останні марки BMW, Mersedes, Minicountryman і навіть скутер Suzuki. Сума на банківських рахунках при цьому всього лише 44 тис. 146 грн, однак на рахунках членів сім'ї 11 млн 4,205 тис. грн, у цінних паперах - 12 млн 552,679 тис. грн. Тільки в 2011 р. Поляків зумів погасити кредит на 12 млн 552,679 тис. грн, і за відсотками - 241,615 тис. грн.

У цій ситуації варто нагадати, що група компаній Святаша "АІС" є одним з найбільших боржників ряду українських банків і ДПАУ. Так, з нею продовжує судитися "ВТБ банк", "Альфа-банк" і "УкрСиббанк" по кредитних заборгованостях на мільярди гривень. ДПАУ висунула претензії за несплату податків на суму понад 2 млрд грн.

Ця компанія залишається найбільшим боржником за несплату податків в Харкові, де по мажоритарному округу зареєстрований на виборах 28 жовтня 2012 р. депутат Святаш. Показово, що 1 червня на території цього мажоритарного округу депутат відкрив дитячий майданчик. Громадська організація "Спільна справа" за результатами розслідування встановила, що закупівля й монтаж цих дитячих майданчиків відбувалися за рахунок держбюджету. Однак у Святаша цю інформацію всіляко намагаються спростувати, стверджуючи, що фінансування відбувалося за рахунок заснованого ним же благодійного фонду "Пересвіт".