ua en ru

Нардеп від ПР пропонує Раді виділити 1,3 млрд грн на компенсації збитків та зарплати у вугільній галузі

Народний депутат від фракції Партії регіонів Артур Мартовицький пропонує Верховній Раді України перерозподілити видатки державного бюджету Україні на 2014 р. у сумі 1,3 млрд грн на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції та виплату заробітних плат працівникам вугледобувних підприємств.

Народний депутат від фракції Партії регіонів Артур Мартовицький пропонує Верховній Раді України перерозподілити видатки державного бюджету Україні на 2014 р. у сумі 1,3 млрд грн на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції та виплату заробітних плат працівникам вугледобувних підприємств. Про це йдеться у законопроекті № 4136 "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2014 рік" щодо вугледобувних підприємств", текст якого розміщений на сайті ВР.

У пояснювальній записці нардеп зазначає, що видатки за бюджетною програмою "Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції" за загальним фондом становлять 13 млрд 301 млн 847,8 тис. грн. Але у зв'язку із тяжким фінансовим станом вугледобувних підприємств та з метою забезпечення своєчасної виплати заробітної плати шахтарям та оплати за спожиту електроенергію існує необхідність додатково збільшити видатки за спеціальним фондом на 1,3 млрд грн, зменшивши на цю суму видатки спеціального фонду за бюджетною програмою "Державна підтримка будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств".

Так, законопроект пропонує внести зміни до статті 12 закону України "Про державний бюджет України на 2014 р.", установивши, що джерелами формування спеціального фонду держбюджету на 2014 р. є надходження від приватизації пакетів акцій, які не є контрольними, об'єктів паливно-енергетичного комплексу в обсязі до 2,4 млрд грн (згідно діючого держбюджету, до спеціального фонду находять 50% від приватизації об'єктів паливно-енергетичного комплексу).

Також пропонується внести доповнення в статтю 14 держбюджету-2014, згідно з якими кошти, отримані до спецфонду держбюджету України від приватизації об'єктів ПЕК, спрямовуються на державну підтримку програми реновації гірничошахтного обладнання та на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції.

Крім того, до держбюджету пропонується внести нову статтю № 24, у якій зазначити що "кошти, які за відповідними бюджетними програмами спрямовуються на державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, а також будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, їх технічне переоснащення та виконання програми реновації гірничошахтного обладнання, можуть бути джерелом фінансування в тому числі вугледобувних підприємств, яким передані цілісні майнові комплекси або системи цілісних майнових комплексів державних підприємств, їх структурних підрозділів в оренду чи концесію, на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції, будівництво, технічне переоснащення та виконання програми реновації гірничошахтного обладнання вугледобувних підприємств та використовуються відповідно до порядків, затверджених Кабінетом Міністрів України".

"Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити відновлення зношеного державного гірничошахтного обладнання вугледобувних підприємств та своєчасну виплату заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств на законодавчо-встановленому рівні, створити безпечні умови праці та виконати зобов'язання з своєчасної оплати спожитої електроенергії, покращити фінансово-економічний стан вугледобувних підприємств та забезпечити стабільне соціально-економічне становище", - йдеться у пояснювальній записці до документу.