ua en ru

Нардеп від ПР Колесніченко виступає за перебудову України на федеративних засадах

Народний депутат України, член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко виступає за перебудову України на федеративних засадах. Про це він написав у своєму блозі.

На його думку, "нинішня гостра політична та економічна криза в черговий раз демонструє необхідність серйозного переосмислення моделі управління і територіально-адміністративної організації нашої країни. Існуюча форма української держави як унітарної не задовольняє потреби всіх громадян України, не може забезпечити належний захист їх прав і демократичних поглядів на соціально-економічний розвиток країни...".

Як зазначив депутат, "гіперконцентрація і гіперцентралізація влади в нашій країні призвели до того, що левова частка рішень, навіть дріб'язкових, приймається в центрі. Основна частина коштів, ресурсів, інвестицій, які мали б обслуговувати всю державу, осідають і працюють тільки в Києві і тільки для вкрай вузького кола людей. Регіони запущені і поступово деградують. А це призводить до загальної безнадії і апатії. Така централізація і концентрація влади вже гальмує розвиток країни в цілому".

Колесніченко вважає, що в такій ситуації можливим варіантом вирішення цього сонму проблем може стати децентралізація і регіоналізація влади за європейським зразком і перебудова України на федеративних засадах.

Він також зазначає, що свого часу про федеративне облаштування України висловлювалися І.Франко, М.Драгоманов, М.Грушевський та багато інших видатних мислителів та політичних діячів. За словами депутата, найпоказовішим прикладом федерації для України може стати Бельгія.

Колесніченко вважає, що територіальна та політико-адміністративна реформи в Україні, перехід до федеративного політичного та адміністративно-територіального устрою України на основі світового досвіду та колосальних вітчизняних традицій може вирішити більшість соціально-політичних проблем українського суспільства, зняти градус протистояння і боротьби за оволодіння центральними органами влади, зміцнить його стабільність і когерентність, створить нові конкурентні можливості та переваги в глобальній політичній та економічній структурі.

Разом з тим, підкреслює депутат, перехід до повномасштабної федеративної моделі можливий тільки в правовому полі і зі змінами до Конституції України, які до того ж, відповідно до статті 156 Конституції України, повинні бути затверджені на всенародному референдумі.

На думку Колесніченка, "федеративна модель України, враховуючи існуючу сформованість регіональних інтересів та еліт, може складатися з 5-7 суб'єктів федерації, кожен з яких міг би мати власний однопалатний парламент, який обирається населенням, і виконавчий орган-уряд, сформований парламентом суб'єкта федерації. При цьому буде ліквідовано 27 обласних і прирівняних до них державних адміністрацій і стільки ж рад, помітно скоротиться штат чиновників і бюджетні витрати, значно посилиться місцеве самоврядування".

"Як народний депутат України, разом з моїми колегами, я найближчим часом направлю пропозиції та поставлю питання перед Президентом України, Конституційною комісією і парламентом про необхідність переходу до федеративної моделі управління при проведенні Конституційної реформи в Україні", - заявив Колесніченко.