ua en ru

Напрацьований законопроект про незаконне збагачення направили до НАБУ та САП

Напрацьований законопроект про незаконне збагачення направили до НАБУ та САП Фото: Валерій Карпунцов (РБК-Україна)

Підготовлений текст розсилають на експертизу

Напрацьований робочою групою законопроект про незаконне збагачення було відправлено на вивчення до НАБУ та САП. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив голова робочої групи з напрацювання законопроекту про незаконне збагачення комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Валерій Карпунцов.

Він відзначив, що на сьогоднішній день є спільна редакція законопроекту, яка напрацьована робочою групою і передана в комітет.

"Представники НАБУ і САП не ходили на засідання робочої групи. Але для кого ж ми робимо? Хто буде займатись правозастосуванням? Направлено статтю на аналіз в НАБУ і САП. Щоб не було звинувачень, що прийнята негідна норма, яка їм не буде помічною, комітет чергово звернувся письмово до НАБУ та САП. Після того, як надійдуть відповіді, комітет схвалить законопроект на засіданні", - заявив Карпунцов.

За його словами, спільний законопроект про незаконне збагачення в концепції відрізняється від усіх поданих.

"Усі інші законопроекти, в тому числі і поданий президентом Петром Порошенком, вони прямо і очевидно порушували презумпцію невинуватості. Це ставило під сумнів можливість отримання вироків винними особами. Нова норма концептуально відрізняється. Вона враховує Конвенцію ООН ратифіковану, відходить від порушення принципу презумпції невинуватості. Тобто норма скомпільована такою, що вона не є очевидно неконституційною, якою була та. Всі шукали формулу, яка була б прийнятна. Мені здається, нам вдалось це зробити", - повідомив він.

За його словами, напрацьований варіант статті при притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення видався доволі об'ємним. Тому комітет також направив проект на аналіз до науково-експертних установ.

"Багато куди. Зокрема, Комітет направив норму на аналіз у провідні наукові науково-експертні установ. Зокрема, це інститут держави і права Корецького, Шевченко, Харківська академія Ярослава Мудрого. Стаття досить об'ємна", - додав він.

Як писало РБК-Україна, 26 лютого Конституційний суд України на своєму закритому засіданні прийняв рішення про неконституційність статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі заявив, що ЄС запропонував правоохоронному комітету експертну допомогу для підготовки законопроекту про відповідальність за незаконне збагачення.