ua en ru

В НАЗК уточнили строки подання е-декларацій

В НАЗК уточнили строки подання е-декларацій Фото: електронне декларування

Відповідний закон набрав чинності

Національне агентство по запобіганню корупції уточнило строки подання електронних декларацій, відповідно до прийнятого парламентом закону № 1975-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб". Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Так, закон набрав чинності 30 березня 2017 року. Відповідно до змін:

  • до 1 квітня 2017 року декларації подають суб’єкти, які станом на 01 вересня 2016 року займали згідно зі статтею 50 Закону відповідальне та особливо відповідальне становище та які вже подавали щорічну декларацію за 2015 рік;
  • до 1 травня 2017 року декларації подають всі інші суб`єкти декларування (в тому числі ті, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, або місцевого самоврядування до 1 вересня 2016 року).

При цьому уточнюється, що не подають декларації та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані і про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента):

  • військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу;
  • військові посадови особи з числа військовослужбовців військової служби за контрактом осіб рядового складу, військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, військовослужбовців молодшого офіцерського складу, військової служби за контрактом осіб офіцерського складу.

Вищезазначені військові не притягуються до відповідальності за неподання декларацій за період до набрання чинності даним законом.

Крім того, документ дозволяє відтермінувати подання декларації за минулий рік військовослужбовцям - суб’єктам декларування, які не мали можливості зробити це до 1 квітня за місцем військової служби за таких обставин:

  • якщо ця особа виконує завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду;
  • безпосередньо бере участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції;
  • направлена до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу.

За наявності таких обставин декларація за звітний рік подається військовослужбовцем, який є суб’єктом декларування, протягом 90 днів з дня прибуття до місця проходження військової служби чи дня закінчення проходження військової служби, яким слід вважати день виключення військового зі списків особового складу військової частини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що термін подачі електронних декларацій продовжено до 1 травня для осіб, які подають таку декларацію вперше.