ua en ru

НАЗК перевіряє е-декларації щодо майна і коштів, придбаних після квітня 2015

НАЗК перевіряє е-декларації щодо майна і коштів, придбаних після квітня 2015 Фото: НАЗК

Зазначається про відповідальність осіб за незаконне збагачення після вказаної дати

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснює моніторинг і перевірку декларацій лише стосовно майна, коштів, корпоративних прав, набутих після квітня 2015 року, що зумовлено положеннями закону "Про запобігання корупції", прийнятого Верховною Радою України 14 жовтня 2014 року. Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"Положення Закону "Про запобігання корупції", пов’язані з регулюванням суспільних відносин в антикорупційній сфері, введені в дію 26 квітня 2015 року. При цьому слід враховувати, що саме дата введення в дію Закону "Про запобігання корупції" є початком для виникнення, зміни чи припинення прав та обов’язків відповідних суб’єктів правовідносин", - сказано у повідомленні.

Разом з тим підкреслюється, що в новій редакції викладено статтю 368-2 Кримінального кодексу України, відповідно до якої суб’єктом злочину є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які визначені у п. 1 ч. 1 ст. 3 закону "Про запобігання корупції".

"У зв’язку з цим набуття з 26 квітня 2015 року такою особою у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі, тягне за собою кримінальну відповідальність передбачену статтею 368-2 ККУ", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) знайшло у політичній партії "Свобода" порушень фінансування на більш ніж 2,3 млн гривень.