ua en ru

НАЗК знайшло у "Свободи" порушень на понад 2,3 млн гривень

НАЗК знайшло у "Свободи" порушень на понад 2,3 млн гривень Фото: НАПК

На підставі протоколу НАЗК відкрито адмінпровадження проти головбуха "Свободи"

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) знайшов у політичній партії "Свобода" порушень фінансування на понад 2,3 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"В Дарницькому районному суді міста Києва на основі протоколу НАЗК відкрито адміністративне провадження про притягнення до адміністративної відповідальності головного бухгалтера політичної партії "Свобода", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, Департамент з попередження політичної корупції НАПКА за результатами аналізу звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за IV квартал 2016 виявив порушення встановленого законом порядку отримання внеску в підтримку політичної партії.

Зокрема, були виявлені невідповідності між прізвищами осіб, які здійснювали грошові внески, в звіті партії і в банківських виписках.

Так, завдяки рішенню Шевченківського районного суду міста Києва про розкриття банківської таємниці (розкриття відомостей щодо банківського рахунку "Свободи") НАПКА виявило, що 11 платежів на загальну суму 2 330 900 гривень були внесені протягом листопада-грудня 2016 в касу банку головним бухгалтером політсили Ярославом Пелешаком.

Також було встановлено, що він отримав через партійну касу ще 26 100 грн вкладів від фізичних осіб, що підтверджується прибутковими ордерами.

Таким чином, Ярослав Пелешак порушив встановлений Законом України "Про політичні партії в Україні" порядок отримання внеску в підтримку політичної партії. Відповідно до порядку, грошові внески на користь політичної партії здійснюються через банківські операції особисто фізичними особами з встановленням установою банку персональної інформації про осіб.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАЗК затвердив результати перевірок декларацій прем'єра і членів уряду.