ua en ru

НАНУ продовжила дію програми співпраці з ЦЕРН та ОІЯД на 2014-2015 рр., - Семиноженко

Термін виконання цілісної програми співробітництва НАН України з Європейським центром ядерних досліджень (ЦЕРН) та Об'єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД) "Перспективні фундаментальні дослідження з фізики високих енергій та ядерної фізики" продовжено на 2014-2015 роки. Про це повідомив академік і член президії НАН України, голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, передає прес-служба Державного агенства з питань науки, інновацій та інформатизації.

Він нагадав, що попередня цільова програма, яка реалізовувалася в 2012-2013 роках, показала ефективність співробітництва між НАН України, ЦЕРН та ОІЯД.

"Програма успішно виконується провідними установами НАН України, які тісно співпрацюють з ЦЕРН та ОІЯД і мають суттєві досягнення і дослідженнях з фізики високих енергій та ядерної фізики. Завдяки програмі, українські фахівці мали можливість брати участь у підготовці, виконанні та обробці результатів фізичних експериментів в ЦЕРН та ОІЯД і отримали ряд важливих результатів. Одним з останніх важливих відкриттів, до якого певною мірою причетні українські вчені, є бозон Хіггса", - зазначив Володимир Семиноженко.

Він підкреслив, що це також стосується внеску українських фахівців у створенні детекторів Великого адронного колайдера і участі вчених Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" і обробці результатів експериментів колаборації CMS з використанням сучасних комп'ютерних технологій.
Окремо слід зазначити робота Інституту теоретичної фізики. М. М. Боголюбова НАН України щодо вдосконалення програми обробки результатів експериментів на детекторі ALICE, які дозволили досягти узгодження з даними, отриманими на інших детекторах, а також ДНУ "Науково-технічний комплекс "Інститут монокристалів НАН України" по створенню унікальних детекторів частинок для експериментів в ЦЕРН та ОІЯД.

"Тому, враховуючи значний внесок українських учених у проведенні досліджень ЦЕРНом і ОІЯД, а також можливість програмної підтримки в Україні наукового пошуку в галузі фізики високих енергій і ядерної фізики, прийнято рішення продовжити таку співпрацю", - підкреслив В.Семиноженко.

Оновлену концепцію науковий рада програми до кінця місяця представить на розгляд Президії НАН України. Після цього буде оголошено конкурс проектів зазначеної програми.

Цілісна програма співробітництва НАН України з ЦЕРН та ОІЯД "Перспективні фундаментальні дослідження з фізики високих енергій та ядерної фізики" на 2012-2013 рр. була заснована постановою Президії НАН України від 23 грудня 2011 року №349 "Про участь НАН України в роботі міжнародних наукових організацій" та розпорядженням Президії НАН України від 18 липня 2012 року №488 "Про цільової програмі співробітництва НАН України з ЦЕРН та ОІЯД".Главной метою Програми є створення умов для успішного розвитку фундаментальних досліджень з фізики високих енергій та ядерної фізики.