ua en ru

"Нафтогаз" не згоден з рішенням Госпсуду Києва про банкрутство "Чорноморнафтогазу"

"Нафтогаз" не згоден з рішенням Госпсуду Києва про банкрутство "Чорноморнафтогазу" Фото: НАК "Нафтогаз України"

На думку "Нафтогазу", рішення може завдати шкоди інтересам держави

НАК "Нафтогаз України" (Нафтогаз) вважає рішення Господарського суду міста Києва про порушення справи про банкрутство державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" незаконним. Про це йдеться в повідомленні компанії.


За інформацією Нафтогазу, Чорноморнафтогаз планує подати скаргу в Апеляційний суд.

Як повідомляється, рішення було винесено за заявою комерційної структури, якою Чорноморнафтогаз заборгував за обладнання, поставлене в 2012 році, близько 418 тис. гривень.

Однак, стверджує Нафтогаз, при винесенні рішення про порушення справи про банкрутство, суд не взяв до уваги норми законодавства, згідно з якими "щодо державних підприємств, що провадять діяльність з транспортування магістральними трубопроводами і зберігання у підземних газосховищах, Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" , дочірніх та заснованих нею підприємств не може бути порушено справу про банкрутство".

Крім того, оскільки Чорноморнафтогаз відноситься до об'єктів, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки, таке рішення суду може завдати шкоди державним інтересам.

Довідково: у березні 2014 в результаті анексії Криму Російською Федерацією Чорноморнафтогаз втратив доступ до виробничих потужностей і газових родовищ на півострові і шельфі. В даний час товариство зареєстровано у Києві, приймає заходи зо налагодження господарської діяльності, займається відновленням втрачених документів та формуванням доказової бази для міжнародних судів проти Російської Федерації. Збитки, завдані Чорноморнафтогазу анексією Криму, заявлені в позові Міністерства юстиції України до Російської Федерації про визнання незаконною окупацію Криму та компенсацію шкоди, завданої цією окупацією (справа "Україна проти Росії"). Балансова вартість втрачених активів товариства становить 14,9 млрд гривень.

Як повідомлялося, "Київенерго" спростувало стягнення 75 млн гривень на користь "Нафтогазу".