ua en ru

"Нафтогаз" має намір переглянути транзитний контракт з "Газпромом"

"Нафтогаз" має намір переглянути транзитний контракт з "Газпромом" Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

Стокгольмський арбітраж не підтримав вимоги НАК "Нафтогаз України" про перегляд тарифу на транзит

Національна акціонерна компанія НАК "Нафтогаз України" має намір найближчим часом переглянути транзитний контракт з "Газпромом" у зв’язку з останнім рішенням Стокгольмського арбітражного суду. Про це повідомив глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв, передає прес-служба компанії.

"Тепер треба переглянути транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення та вимог європейського й українського законодавства. "Нафтогаз" має намір найближчим часом запропонувати "Газпрому" розпочати переговори з цього питання", - сказав Коболєв.

Він додав, що НАК очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться.

У "Нафтогазі" також зазначають, що арбітражне рішення підтвердило юридичні зобов’язання "Газпрому" щодо поставок за транзитним контрактом, що зміцнить позиції НАК у майбутньому.

"Транзитний контракт було укладено на період з січня 2009 року до 2019 року включно. Погоджений контрактний обсяг транзиту становить значну частину потреб Європи в газі, тому цей контракт має велике значення для європейських покупців і споживачів. "Нафтогаз" розраховує, що транзит до Європи продовжуватиметься, як і раніше", - йдеться у повідомленні.

Вимогу про перегляд тарифу трибунал відхилив

Водночас у компанії повідомили, що трибунал не підтримав вимогу "Нафтогазу" щодо перегляду тарифу на транзит, оскільки заявка на перегляд, подана компанією у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам.

Трибунал також не задовольнив вимогу "Нафтогазу" про перегляд транзитного контракту відповідно до європейського та українського енергетичного й конкурентного законодавства, зауваживши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не входить до його компетенції у цій справі.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про компенсацію за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту в сумі 4,63 млрд доларів.