ua en ru

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" за транзитним позовом

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" за транзитним позовом Фото: "Нафтогаз" (РБК-Україна)

"Нафтогаз" домігся від "Газпрому" компенсації в сумі 4,63 млрд доларів

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Про це повідомили в прес-службі НАК.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Так, Арбітражний суд відхилив вимоги "Газпрому" щодо штрафів за нібито незаконно відібрані "Нафтогазом" обсяги транзитного газу.

We did it! Арбітраж постановив виплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. За підсумками двох арбітражних проваджень Газпром вине...

Опубліковано Нафтогаз України - Naftogaz 28 лютого 2018 р.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз" і "Газпром" обмінялися зустрічними позовами в червні 2014 року. Сторони оскаржували контракт купівлі-продажу і контракт на транзит газу від 19 січня до 2019 року.

Перший позов за контрактом на поставку газу НАК виграв у "Газпрому" 22 грудня. Тоді трибунал повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд доларів за весь період дії контракту і встановив ціну на російський газ в 352 долари за тис. кубометрів. Претензії по "транзитній справі" НАК становили до 6 млрд доларів за недопоставлені російською стороною обсяги транзиту і до 16 млрд доларів за недоплату "Газпромом" за ринковими тарифами на транспортування.