ua en ru

З початку АТО на Донбасі пройшов рік

З початку АТО на Донбасі пройшов рік Рік тому на Донбасі почалася антитерористична операція

Рівно рік тому, 13 квітня 2014 р., Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України оголосила про початок проведення антитерористичної операції (АТО) у східній частині України. Дане рішення було прийняте у відповідь на проросійські заворушення в ряді міст Донецької і Луганської областей, зокрема, на спроби незаконних збройних груп захопити адміністративні будівлі і силові структури.

Олександр Турчинов, який на той момент виконував обов'язки Президента України, заявив, що війну проти України веде Російська Федерація. 14 квітня він підписав відповідний указ про виконання прийнятого рішення РНБО "Про невідкладні заходи з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України".

За даними ООН, в результаті бойових дій на Донбасі за рік загинуло понад 6 тис. осіб. Кількість осіб, які вимушено залишили свої будинки, склала близько 2 млн осіб, з яких близько 1,2 млн. жителів Донбасу переїхали в інші регіони України, ще понад 700 тис. - в Росію.

Точні втрати як з боку сил АТО, так і з боку сепаратистів поки невідомі. Згідно з попередніми даними Генерального штабу, втрати Збройних сил України склали близько 1,7 тис. військових.

Росія офіційно не визнає своєї участі в конфлікті на території Донецької і Луганської областей. Про докази російської військової присутності на Донбасі заявляло і керівництво України і представники НАТО.

Через агресію Росії проти України ряд країн світу ввела економічні санкції проти РФ.

Нагадаємо, ОБСЄ нарахувала за 12 квітня понад 1 тис. вибухів у районі Донецька.