ua en ru

НАБУ завершило розслідування розкрадань в Адміністрації морських портів

НАБУ завершило розслідування розкрадань в Адміністрації морських портів Фото: НАБУ (U. S. Embassy Kyiv Ukraine)

Колишніх чиновників АМПУ підозрюють у розкраданні майже 250 млн гривень

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування справи про зловживання при закупівлі послуг з днопоглиблення державним підприємством "Адміністрація морських портів України". Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

Зокрема, детективи повідомили про завершення розслідування сімом підозрюваним у заволодінні понад 247 млн гривень АМПУ. У привласненні, розтраті і заволодінням майна підозрюються екс-глава АМПУ Андрій Амелін, колишній перший заступник екс-начальник відділу закупівель, заступник начальника Одеського філіалу АМПУ, директор і бенефіціар ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв", а також бенефіціар нерезидента.

"Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що посадові особи АМПУ у змові з приватними особами в 2015-2016 роках заволоділи коштами, виділеними на закупівлю послуг з днопоглиблення акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів, шляхом перемоги заздалегідь визначеного учасника торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних робіт.

"В результаті, на думку детективів бюро, державі завдано збитків на суму 247 млн гривень. Ця сума підтверджена висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, розслідування даних фактів НАБУ проводило з грудня 2015 року. Підозрюваних у заволодінні коштами АМПУ затримали у січні 2018. До цього восени 2017 Антимонопольний комітет підтвердив факт змови посадових осіб АМПУ і підприємств-учасників торгів і наклав на ці компанії більше 100 млн гривень штрафу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАБУ підозрює 8 осіб у заволодінні 247 млн гривень АМПУ. З остаточного списку підозрюваних прибрали колишнього заступника голови АМПУ з фінансів.