ua en ru

НАБУ підозрює 8 осіб у заволодінні 247 млн гривень АМПУ

НАБУ підозрює 8 осіб у заволодінні 247 млн гривень АМПУ Фото: НАБУ (twitter.com/nab_ukr)

Сім з підозрюваних затримані в ході обшуків в Одеській, Миколаївській областях та місті Київ

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили про підозру у заволодінні понад 247 млн гривень ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) восьми особам, серед яких - колишні і чинний посадові особи АМПУ. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"29-30 січня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру у заволодінні понад 247 млн гривень ДП "Адміністрація морських портів України" восьми особам, серед яких - колишні і чинний посадові особи ДП АМПУ", - йдеться в повідомленні

Зокрема, йдеться про таких осіб:

- екс-глава ДП АМПУ (2014-2017 рр.);

- екс-перший заступник голови ДП АМПУ (2015-2017 рр.);

- екс-начальник відділу закупівель ТОВ АМПУ (2015-2018 рр.);

- екс-заступник голови ДП АМПУ з фінансів (2015-2016 рр.);

- заступник начальника Одеського філіалу ДП АМПУ (діючий);

- директор ТОВ;

- бенефіціар ТОВ;

- представник нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Зазначено, що дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою).

Крім того, НАБУ повідомляє, що сім з підозрюваних затримані 29 січня в ході обшуків в Одеській, Миколаївській областях та місті Київ. Обшуки проводилися в рамках розслідування кримінального провадження за фактами заволодіння службовими особами ДП АМПУ та іншими особами грошовими коштами АМПУ шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою, в особливо великих розмірах. Попередня правова кваліфікація - ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, в понеділок, 29 січня, близько полудня голова НАБУ Артем Ситник заявив, що близько 70 його співробітників проводять обшуки на одному з державних підприємств Одеси, а 10 осіб, причетних до цієї справи, вже затримано. Сума збитків сягає кількох сотень мільйонів гривень.

Трохи пізніше РБК-Україна в НАБУ повідомили, що обшуки проходять не тільки в Одесі, а і на території Миколаївської області і в Києві в рамках розслідування, пов'язаного з можливими фактами зловживань щодо закупівлі послуг днопоглиблення в Бердянському та Маріупольському морських портах у 2015 і 2016 роках.

Крім того, джерела РБК-Україна повідомили, що кримінальне провадження у відношенні екс-глави АМКУ України Андрія Амеліна, якого в понеділок, 29 січня, затримали співробітники Національного антикорупційного бюро (НАБУ), може бути спрямоване проти народного депутата від "Народного фронту" Сергія Фаермарка.