ua en ru

У НАБУ заплуталися з експертизами по справі Онищенка, - адвокат

У НАБУ заплуталися з експертизами по справі Онищенка, - адвокат Фото: Олександр Онищенко

Експертизи по "газовій справі" Олександра Онищенка писалися некоректно і під видимим тиском детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Таку думку висловив адвокат народного депутата Онищенка Олег Іщенко.

"Товарознавча експертиза КНДІСЕ, яка по "газовій справі" Онищенко встановила ціну на природний газ, перекочувала в довідку аудитора і стала підставою для підозри про нанесення народним депутатом втрат державі в 1,6 млрд грн. Ось все, що написали слідчі НАБУ, ті ж цифри і озвучила експертиза КНДІСЕ. Однак "Укргазвидобування" у всьому цьому процесі мало тільки 45%. Згодом це знайшло своє підтвердження економічної експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. І в них уже вийшла скоригована експертиза, яка забирає 55%, і ось вже Онищенко "завдає" шкоди державі на 700 мільйонів гривень. Таким чином, за помахом чарівної палички, "збиток" зменшився майже на мільярд гривень", - коментує ситуацію адвокат.

Однак, на думку Іщенка, навіть така "груба і скоригована експертиза" не відповідає дійсності.

"Якщо б будь-який суд, навіть український, замовив спеціалізовану експертизу, то легко можна було б побачити, що з 700 мільйонів "збитків", які залишились, 70% становить рента, тобто податковий платіж. А це вже ніяк не може вважатися збитками. У результаті всіх перерахунків ми там легко можемо побачити, що якщо і був якийсь збиток для держави, то він становить символічну суму, яка легко підпала б під елементарні штрафні санкції. Іншими словами, гора народила мишу. Але в тому то й справа, що замовникам всього цього діла не потрібна істина, їм треба розкрутити якісь неймовірні цифри збитків для держави і годувати цим обивателя. Адже справа у НАБУ сиплеться. Почали звинувачувати людину в розкраданні 1,6 мільярдів, тепер виходить, що 700 мільйонів. І адже це тільки початок. Початок кінця НАБУ", - розповідає Іщенко.

Крім того, адвокат вказує на те, що "проведення аудиту розкрило цінову політику "Укргазвидобування", яка свідчить не на користь всієї діяльності НАБУ".

"Головний меседж від НАБУ в ЗМІ звучить в тому, що Онищенко нібито продавав газ за заниженою ціною, чим і завдав збитків державі. Однак "Укргазвидобування" співпрацювало не тільки з фірмами, які слідство прив'язує до Онищенка, воно ще й саме здійснювало господарську діяльність. Так от, поза спільною діяльностю "Укргазвидобування" продавало газ – увага! – в два рази дешевше, ніж це робили структури, які, на думку слідства, пов'язані з Онищенком. Повторюю, в два рази дешевше і в цей же самий час. Тому вся ця дута "газова справа" має бутит названа просто – як забрати бізнес у людини і звинуватити її у всіх смертних гріхах", - зазначив Іщенко.

Нагадаємо, НАБУ спочатку звинуватило народного депутата Олександра Онищенка в нанесенні збитків державі в 3 млрд гривень через газові махінації. Потім, як повідомляли ЗМІ, сума збитку скоротилася майже вдвічі. Однак сам Онищенко всі звинувачення проти себе заперечує і стверджує, що проти нього проводиться політичне замовлення, метою якого є перерозподіл газового ринку в Україні.