ua en ru

НАБУ спростувало заяви Онищенка щодо пропозиції укласти угоду зі слідством

НАБУ спростувало заяви Онищенка щодо пропозиції укласти угоду зі слідством Фото: Олександр Онищенко (РБК-Україна)

В НАБУ уточнили, що ситуація була абсолютно протилежна - це адвокати Онищенка виступали з ініціативою про співпрацю

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) спростувало інформацію про те, що начебто Бюро пропонувало народному депутату Олександру Онищенку, котрий є фігурантом "газової справи", укласти угоду зі слідством. Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

"Заяви про те, що буцімто Бюро пропонувало народному депутату Олександру Онищенку, який, за даними слідства, є організатором масштабної корупційної "газової схеми", укласти "угоду зі слідством" без відома прокурорів САП, не відповідають дійсності", - зазначають у Бюро.

Також в НАБУ уточнили, що ситуація була абсолютно протилежна - це адвокати Онищенка виступали з ініціативою про співпрацю в обмін на компенсацію збитків та надання показів стосовно низки високопосадовців. Такі пропозиції з боку захисту Онищенка надходили неодноразово з вересня 2016 року.

"У свою чергу детективи НАБУ повідомили адвокатів, що укладення таких угод - це виключна компетенція прокуратури", - повідомляє Бюро.

НАБУ повідомило, що із Онищенком відбулось три відеоопитування упродовж грудня 2016 - травня 2017 років. І кожного разу депутат піднімав тему співпраці зі слідством. Спілкування із нардепом відбувалось детективами НАБУ за вказівками САП. Ці вказівки, серед іншого, стосувались і слідчих дій детективів за кордоном, в тому числі в частині вибору країн для проведення допитів підозрюваного.

"Під час відеоопитувань детективи намагалися з’ясувати умови, за яких Олександр Онищенко готовий був би піти на "угоду", а також конкретику щодо фактів корупції за участі високопосадовців, якою підозрюваний був готовий поділитися. Всі ці деталі були озвучені представникам САП та безпосередньо керівнику антикорупційної прокуратури", - уточнили в Бюро.

У НАБУ наголосили, що усі слідчі дії детективи органу узгоджують із САП, а всі заяви Онищенка про нібито перевищення повноважень Бюро в частині угоди зі слідством без відома САП є " спробою дискредитувати роботу антикорупційного органу".

Нагадаємо, раніше народний депутат-втікач Олександр Онищенко заявив, що детективи НАБУ виходили з ним на зв'язок з пропозицією про угоду зі слідством. Пізніше депутат підтвердив, що мова в розмові про угоду з НАБУ йшла саме про історію з цінними паперами офшорної компанії Quickpace Limited на рахунках в "Ощадбанку", які нібито зникли.

Додамо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за матеріалами плівок нардепа Олександра Онищенка щодо корупції за можливою участю президента України Петра Порошенка.