ua en ru

Онищенко заявив, що детективи НАБУ пропонували йому угоду зі слідством

Онищенко заявив, що детективи НАБУ пропонували йому угоду зі слідством Фото: Олександр Онищенко (РБК-України)

Угода з НАБУ стосується грошей компанії Quickpace Limited, заявив Онищенко

Народний депутат - втікач Олександр Онищенко стверджує, що детективи НАБУ виходили з ним на зв'язок з пропозицією про угоду зі слідством. Відео показали в ефірі телеканалу ZIK у програмі "Спецпроект з Наталією Влащенко".

"Детектив НАБУ: - Давайте зустрінемося десь в посольстві України - за кордоном. Там вас точно ніхто не чіпатиме. Тому що Генеральна прокуратура не має юрисдикції за кордоном.

Онищенко: - Добре, ви ж можете підготувати угоду, щоб дати там юристам? І тоді будемо говорити про угоду.

Детектив НАБУ: - Тобто ви готові відшкодувати 700 млн гривень і відмовитися від своєї ролі на підприємстві, на якому всього 150 млн доларів.

Онищенко: - Так.

Детектив НАБУ: - Якщо так, тоді ми почнемо займатися цим питанням. Ви готові дати свідчення у цій справі, перебуваючи в Британії?

Онищенко: - Готовий.

Детектив НАБУ: - Ми домовимося і зустрінемося в полосольстве України і там вас допитаємо, вас це влаштує?

Онищенко: - Так", - йдеться в опублікованому відео.

Пізніше в ефірі Онищенко підтвердив, що мова в розмові про угоду з НАБУ йшла саме про гроші компанії Quickpace Limited.

Нагадаємо, раніше на питання РБК-Україна: "Важливий нюанс справи Онищенко - це історія з цінними паперами офшорної компанії Quickpace Limited на рахунках в "Ощадбанку", які нібито зникли. Ви їх заарештували у справі Онищенко, а Краматорський суд конфіскував їх до держбюджету як гроші оточення Віктора Януковича. Наші джерела розповідали, що начебто ви виходили на Онищенка з пропозицією піти на угоду зі слідством, і він повинен був компенсувати збитки Україні в рамках своєї справи засобами цієї компанії. Однак ці кошти були конфісковані Краматорським судом, і це було підставою для конфлікту з Генпрокуратурою. Це правда?"

Директор НАБУ, Артем Ситник відповів: "Ні, це не правда. Це досить публічна інформація. По-перше, ми не можемо пропонувати угоду про визнання провини, тому що це угоду підписує тільки прокурор. По-друге, крім опосередкованих, через несплачені податки, держава зазнала і прямі збитки через дії Онищенко та його групи. Тому такі переговори не велися. Про цю ситуацію з цінними паперами Quickpace Limited ми дізналися, коли проводили обшук у так званої "прийомної Онищенко", в якій, насправді здійснювалося управління фіктивними компаніями, які забезпечували функціонування схеми. Ці цінні папери пов'язували з Сергієм Арбузовим, а ми вилучили документи, що їх викупили Павло Фукс і Олександр Онищенко. Були накладені арешти на ці активи, і ми розраховували, що після винесення вироку, їх використовують для погашення збитків, завданих корупційними діями. Але переговорів з приводу того, щоб це погашення збитків було використано як угоду, не було. На жаль, потім ми побачили, що ці кошти частково увійшли в знамениое рішення Краматорського суду, хоча на той час вони були арештовані в рамках нашої справи. Але зараз ці кошти в бюджеті".