ua en ru

На комп'ютерах в офісі Яценюка і посольствах України виявлено шпигунські програми, - ЗМІ

На встановлених в офісі прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і, як мінімум, десяти посольствах України комп'ютерах виявлені троянські програми, які забезпечували доступ до конфіденційної інформації.

На встановлених в офісі прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і, як мінімум, десяти посольствах України комп'ютерах виявлені троянські програми, які забезпечували доступ до конфіденційної інформації. Про це повідомляє газета Financial Times.

В опублікованому напередодні звіті компанії Symantec зазначається, що жертвами вірусу стали близько 60 комп'ютерів, встановлених в офісі прем'єр-міністра однієї з колишніх республік Радянського союзу". Джерела видання в НАТО пояснили, що мова йде саме про Україну.

За даними видання, мова йде про троянську програму Snake, відому також під назвами Turla і Uroboros. Потрабивши на чужий комп'ютер троянець перехоплює мережевий трафік, а крім того дає зловмисникам можливість отримати віддалений доступ до підключеного до інтернету комп'ютера.

Навесні 2014 р. повідомлялося про використання Snake при атаках на комп'ютерні мережі низки українських міністерств і відомств. При цьому особливо вказувалося на те, що творцями Snake могли бути російські фахівці. Зокрема, підкреслювалося, що в коді вірусу виявлено текст російською мовою.

За словами колишнього працівника військової розвідки, а нині експерта з кібервійни в Royal United Services Institute Пітера Робертса, особливий інтерес являє те, як поширюється Snake. Експерт зазначає, що звичайний вірус поширюється практично безконтрольно, однак "оператори" Snake цілеспрямовано вибирають системи безпеки і оборони, урядових органів та їх ключових партнерів.

"Є всі ознаки того, що Snake створений російськими оперативниками. Ймовірність того, що вірус родом з Росії, дуже висока, це практично впевненість", - зазначив Робертс.

У звіті Symantec говориться також, що заражені Snake комп'ютери були виявлені в посольствах ще однієї "колишньої республіки Радянського союзу" в Бельгії, Франції, Україні, Китаї, Йорданії, Греції, Казахстані, Вірменії, Польщі та Німеччини, а також у міністерстві охорони здоров'я "однієї із західних країн" та міністерстві освіти однієї з держав Центральної Америки.

Нагадаємо, що наприкінці липня 2014 р. сайт Президента України Петра Порошенка був заблокований в результаті DdoS-атаки, відповідальність за яку узяла на себе хакерська група "КиберБеркут". Через деякий час Держспецзв'язок України оголосив про те, що її фахівці відбили атаку.

В кінці травня 2014 р. Служба безпеки України (СБУ) повідомляла про те, що російські хакери атакували сервер Центральної виборчої комісії (ЦВК) України, намагаючись зірвати своєчасне підведення підсумків виборів Президента країни та дискредитувати ЦВК.

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що влада США побоюється того, що російські хакери можуть "помститися" за введені санкції проти Росії, атакувавши комп'ютерні мережі американських банків і компаній.

Двоє співрозмовників агентства Bloomberg, знайомі з офіційною доповіддю про кіберзагрози, розповіли, що існують свідчення того, що хакери вже встановили шкідливі програми на комп'ютери США.