ua en ru

На АЕС "Фукусіма" почалася операція з вилучення паливних стрижнів

На японській атомній електростанції "Фукусіма-1", що постраждала від руйнівного землетрусу і цунамі, сьогодні розпочалася операція з вилучення майже 1,5 тис. паливних стрижнів (твелів) з басейну для витримування на ядерному реакторі №4.

На японській атомній електростанції "Фукусіма-1", що постраждала від руйнівного землетрусу і цунамі, сьогодні розпочалася операція з вилучення майже 1,5 тис. паливних стрижнів (твелів) з басейну для витримування на ядерному реакторі №4. Про це пише Deutsche Welle.

Робочим належить за допомогою спеціального обладнання перемістити 1 тис. 331 відпрацьований та 202 невикористаних твела в контейнери типу Castor і перевезти їх на вантажівках в розташоване у ста метрах від АЕС будівлю, де, за заявою компанії-оператора Tepco, паливні стрижні будуть зберігатися в більшій безпеці. Ці роботи є першим великим кроком до повного демонтажу "Фукусіми-1" - операції, яка може тривати від 30 до 40 років.

У Tepco зазначають, що ризик нового радіоактивного зараження навколишнього середовища при виконанні робіт з перевезення твелів вкрай малоймовірний. Передбачається, що спеціальне обладнання дозволить виключити випадкове випадання стрижнів з контейнерів під час їх транспортування.