ua en ru

МВФ не схвалює обмеження цін у Білорусії через загрозу виникнення дефіциту

Міжнародний валютний фонд не схвалює обмеження цін у Білорусії і вважає, що цей захід може призвести до дефіциту, передає ВВС.

"Я не вважаю, що цінові обмеження є хорошою ідеєю. Це призведе до виникнення дефіциту. Ми рекомендуємо провести лібералізацію ціноутворення", - заявив глава місії МВФ по Білорусії Кріс Джарвіс.
За його словами, в Білорусії спостерігається серйозна економічна криза. "Ми рекомендували держорганам працювати разом, щоб розробити чіткий план по виходу з кризи. Держава повинна пояснити населенню, що вона буде робити і яким чином", - сказав глава місії МВФ.
Джарвіс також заявив, що "витоки цієї кризи лежать в надмірному збільшенні обсягів кредитування і збільшенні рівня оплати праці до того рівня, коли економіка не могла собі цього дозволити".
У зв'язку з цим МВФ рекомендував уряду Білорусії відмовитися від збільшення зарплат і перейти на плаваючий обмінний курс.
Нагадаємо, що уряд і Нацбанк Білорусії направили до МВФ звернення про надання республіці стабілізаційного кредиту. При цьому Білорусія розраховує залучити 3,5-8 млрд дол. в рамках нової програми з МВФ.