ua en ru

У МВС Киргизії озвучили свою версію початку конфлікту з Таджикистаном

У МВС Киргизії озвучили свою версію початку конфлікту з Таджикистаном Фото: Киргизія звинуватила Таджикистан на початку стрілянини (gps.gov.kg)

Міністерство внутрішніх справ Киргизії повідомило, що конфлікт з Таджикистаном на кордоні почався через встановлення таджицькою стороною камери відеоспостереження. Монтаж проводився поруч з водозабірною спорудою.

У відомстві зазначили, що 29 квітня 2021 року в район дислокації Головного водозабірної споруди прибули місцеві жителі і зажадали демонтувати раніше встановлені камери. Однак присутні люди з боку Таджикистану, відмовившись, почали обстрілювати людей з декількох мисливських рушниць, уточнили в киргизькому МВС.

"Причиною конфлікту стала установка на електричному стовпі камери відеоспостереження з таджицької сторони. В ході переговорів представниками правоохоронних органів, силових структур і місцевої адміністрації двох республік конфлікт був врегульований", - повідомили в киргизькому відомстві.

У той же день, 29 квітня, сторони домовилися про припинення вогню і відведення військових підрозділів в місця постійної дислокації, але перестрілки періодично тривали в окремих місцях до 1 травня.

1 травня Бішкек і Душанбе домовилися про повне припинення вогню на киргизько-таджицькому кордоні.