ua en ru

"МТС Україна" купує "ТриМоб" за 3 млрд гривень

"МТС Україна" купує "ТриМоб" за 3 млрд гривень Фото: телекомунікаційна компанія "МТС Україна" (Vodafone Ukraine)

Сума операції відповідає ринковій вартості мобільного оператора "Укртелекому"

Телекомунікаційна компанія "МТС Україна" (Vodafone Ukraine) домовилася з "Укртелекомом" про купівлю оператора мобільного зв'язку "ТриМоб". Про це РБК-Україна повідомило одразу кілька джерел на ринку.

Як зазначається, сума угоди склала близько 120 мільйонів доларів (3 млрд гривень).

За словами одного із джерел, переговори велися ще з весни минулого року, після того як "МТС Україна" продала свою фіксовану мережу телекомунікаційній групі Vega.

Нагадаємо, Vega, як і "Укртелеком", належить холдингу СКМ Ріната Ахметова.

Раніше СКМ уже позбувся одного зі своїх телекомунікаційних активів, продавши свою частку в операторі "Астеліт" (life:)) іншому його акціонеру, турецькому операторові Turkcell.

"Астеліт" розраховував, що СКМ продасть йому і "ТриМоб", але, за словами представників компанії, ціна, яку називав власник "ТриМобу", була занадто великою.

Водночас сума угоди з "МТС Україна" є набагато меншою і відповідає ринковій вартості стільникового активу.

Як повідомлялося раніше, в серпні 2014 року "МТС Україна" домовилася з мобільним оператором "ТриМоб" про роумінг у Криму. Однак через місяць "ТриМоб" припинив роботу в Севастополі.

Нагадаємо, оператор "ТриМоб" було створено "Укртелекомом" у 2011 році як структурний підрозділ з метою виділення діяльності з надання послуг мобільного зв'язку в окремий бізнес.

Наприкінці 2014 в Генпрокуратурі заявили, що передачу "Укртелекомом" ліцензій на 3G-радіочастоти "ТриМобу" було здійснено з порушенням законодавства, тоді як національний оператор наполягав на відповідності цієї угоди законами "Про телекомунікації" та "Про радіочастотний ресурс".

Як зазначали в "Укртелекомі", НКРЗІ неодноразово проводила перевірки обох операторів (останні перевірки відбулися в жовтні 2014 року) і жодного разу не встановила будь-яких порушень законодавства щодо видачі та використання 3G-ліцензії.

У лютому 2015 року у Криму захотіли відновити роботу українського оператора "ТриМоб".