ua en ru

Суд по ліцензії "ТриМоб" загрожує інвестиційному майбутньому телекомринку, - експерт

Спроба Генеральної прокуратури оскаржити ліцензію компанії "ТриМоб" на надання послуг 3G-зв'язку є звичайним переділом власності. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"На жаль, зараз в країні йде переділ власності, а проблеми з "ТриМоб" - це класичний приклад того, що відбувається. Таке явище називається державним рейдерством", - упевнений економіст.

У компанії "ТриМоб" нагадали, що Генеральна прокуратура подала позов до Окружного адміністративного суду Києва. Його суть полягає в тому, щоб оскаржити рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРСІ) і тим самим анулювати ліцензію на радіочастоти під зв'язок третього покоління, яка належить компанії "ТриМоб".

Компанія "ТриМоб" була створена в 2011 році, як структурний підрозділ "Укртелекому", який і передав їй свою ліцензію на дані радіочастоти. Однак, як зазначили в "ТриМоб", у Генпрокуратурі впевнені, що передача була здійснена з порушенням законодавства.

В офіційній заяві "Укртелекому" від 18 грудня, розміщеному на сайті оператора, йдеться, що перерозподіл радіочастотного ресурсу, раніше виділеного "Укртелекому", було проведено в порядку, передбаченому ст. 45 закону україни "Про телекомунікації" та ст. 34 закону україни "Про радіочастотний ресурс".

Крім того, у компанії підкреслюють, що "НКРЗІ неодноразово проводив перевірки обох операторів (останні перевірки відбулися в жовтні 2014 року) і жодного разу не встановлено будь-яких порушень законодавства щодо видачі та використання даної ліцензії".

"Насправді зарубіжних інвесторів не цікавлять якісь тонкощі, мовляв, хотіли щось відібрати в одного олігарха і віддати іншому. Їх цікавлять чіткі правила гри, а не те, хто зараз при владі: Президент, прем'єр, комуністи, зелені або на праві", - говорить Охріменко.

Також, на думку експерта, якщо ситуація в країні не зміниться, то всі розмови про закордонні інвестиції залишаться "суцільною профанацією".