ua en ru

Moody's може знизити рейтинги "Уралкалія" через припинення експорту через БКК

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service може знизити рейтинги "Уралкалія". Агентство помістило довгострокові рейтинги на перегляд з "негативним" прогнозом.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service може знизити рейтинги "Уралкалія". Агентство помістило довгострокові рейтинги на перегляд з "негативним" прогнозом, повідомляє "Росія 24".

Зараз рейтинг "Уралкалія" від Moody's перебуває на рівні "Ваа3".

Рейтингові дії пов'язані з рішення компаній про припинення експорту через "Білоруську калійну компанію". Експерти агентства вважають, що це може мати негативний тиск на фінансові результати і ліквідність.

Зокрема може знизиться левередж і грошовий потік до рівнів, які не сумісні з поточним рейтингом.

Проте, Moody's відзначає сильні позиції компанії на світовому ринку калію, а також має міцні зв'язки з банками, що може знизити негативний вплив перерахованих вище фактров.

"Уралкалий" - один з провідних світових виробників калію, частка компанії на світовому ринку становить 20%. Виробничі активи включають п'ять рудників і сім збагачувальних фабрик, розташованих у містах Березники і Соликамск (Пермський край). В основному виробничому підрозділі компанії працюють близько 11,8 тис. співробітників. Акції та глобальні депозитарні розписки "Уралкалія" звертаються на Московській біржі і Лондонській фондовій біржі.

Читайте також: "Уралкалий" і "Білоруськалій" можуть знову об'єднатися на базі "Союзкалій"

У вівторок "Уралкалий" заявив про те, що негайно припиняє експортні продажі через спільного з "Білоруськалій" трейдера Білоруську калійну компанію (БКК) через "зайшли в глухий кут" відносин з партнерами. Діючи самотужки, "Уралкалий" планує сконцентруватися на збільшенні частки ринку, в тому числі нарощуючи обсяги поставок у Китай, куди в 2013 році планується направити по залізниці 2,5 мільйона тонн продукції.

За оцінкою компанії, попит на ринку калію в 2013 році може зрости до 54-55 мільйонів тонн, до 2014 року він досягне 59-60 мільйонів тонн.

При цьому у зв'язку з прогнозованим пониженням ціни на 25%, менше ніж до 300 дол за тонну, вже в другому півріччі 2013 багатьом світовим компаніям доведеться відкласти реалізацію проектів з виробництва калію, вважає Баумгертнер.