ua en ru

За що МОК відсторонив Росію від Олімпіади-2018

За що МОК відсторонив Росію від Олімпіади-2018 Фото: Олімпіада 2018 у Південній Кореї (facebook.com/olympics)

За рішенням МОК, спортсмени з Росії зможуть взяти участь в Олімпіаді 2018 тільки під прапором нейтрального кольору

Рішення про відсторонення Росії від Олімпіади 2018 року в Пхенчхані (Південна Корея) було винесено на засіданні МОК 5 грудня. Детально про заборони для російських спортсменів і причини вердикту Міжнародного олімпійського комітету - в матеріалі РБК-Україна.

Олімпіада 2018 пройде без прапорів РФ

Увечері 5 грудня відбулося засідання виконавчого коімітету МОК у Лозанні. На ньому було озвучено рішення про участь російських спортсменів у зимовій Олімпіаді-2018. Грунтуючись на результатах роботи двох незалежних комісій, олімпійський комітет вирішив, що збірна Росії не буде допущена до олімпійських змагань.

Олімпіада в Південній Кореї пройде без прапорів РФФото: Олімпіада в Південній Кореї пройде без прапорів РФ (olympic.org)

Виняток становитимуть спортсмени, які не підозрюються у вживанні допінгу. Для їх перевірки буде створена спеціальна комісія. До того ж, допущені учасники зможуть виступати тільки під нейтральним прапором та ім'ям OAR (Olympic Athlete from Russia). У разі перемоги спортсмена з РФ, на церемонії нагородження буде піднято не російський, а нейтральний (олімпійський) прапор, та лунатиме олімпійський гімн. Російські спортсмени не зможуть брати участь і в командних видах змагань.

Членство російського олімпійського комітету в МОК призупинено. Санкції також торкнулися російських чиновників. Довічно усунено від присутності на Олімпійських іграх екс-міністра спорту РФ, нині віце-прем'єра Віталія Мутко. Членства в МОК позбавлений голова ОКР Олександр Жуков. Олімпійський комітет зобов'язав Росію виплатити 15 млн. доларів для покриття витрат за проведення розслідувань комісіями МОК, щодо вживання російськими спортсменами допінгу.

Боротьба з допінгом: чому Росія не була допущена до змагань

Відсторонення Росії від Олімпіади в 2018 році стало результатом допінг-скандалу, який почався на Олімпійських іграх-2014. Вердикт МОК базувався на розслідуванні декількох комісій. Перша, на чолі зі швейцарським юристом Денисом Освальдом, розслідувала підміну допінг-проб російських спортсменів на Олімпіаді в Сочі. Інша, під керівництвом Самуеля Шмідта, з'ясовувала, яку роль російські державні органи зіграли в маніпуляціях з допінгом.

Росія відсторонена від Олімпіади 2018 через допінг-скандал Фото: Росія відсторонена від Олімпіади 2018 через допінг-скандал (wada-ama.org)

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) провело власне розслідування, пов'язане із застосуванням допінгу спортсменами російської збірної в Сочі. Голова комісії WADA Річард Макларен в своїй доповіді зробив висновок, що в Росії існує державна програма, яка заохочує спортсменів вживати допінг. В основу його розслідування лягли свідчення інформаторів, одним з яких виявився Григорій Родченков (екс-глава московської антидопінгової лабораторії, проживає в США з 2016 року).

Згідно з наданою Родченковим інформацією, перед Олімпіадою-2014 в московській лабораторії був розроблений механізм підміни допінг-проб спортсменів на "чисті" зразки. Даний механізм був підтриманий на державному рівні чиновниками з Міністерства спорту РФ а також співробітниками ФСБ. Серед інших документів Родченков передав комісії WADA cписок під кодовою назвою "Дюшес". У ньому присутні прізвища 37 олімпійських спортсменів, які приймали під час змагань допінгову суміш із декількох препаратів. Цей список також узгоджувався з Міністерством спорту.

На підставі проведених розслідувань, Міжнародний олімпійський комітет відкрив 36 справ проти російських спортсменів, збірна РФ позбавлена ​​11 медалей сочинської Олімпіади 2014 року, і за шахрайство з допінг-пробами 5 грудня Росія була відсторонена від Олімпіади в Пхенчхані.